Psiholog Jeffrey Bernstein meni, da lahko pretekle izkušnje ali določena nerazrešena vprašanja vplivajo na sedanje odnose in največkrat negativno. Izpostavil je tri možne razloge, zakaj si ljudje izbirajo slabe in popolnoma napačne partnerje.

Nerazrešene travme iz otroštva

Psiholog poudarja, da so "nerazrešene travme iz otroštva eden najpogostejših razlogov, zakaj ljudje vedno znova izbiramo nezdrave partnerje. Izkušnje iz otroštva oblikujejo naše razumevanje odnosov in lahko pustijo globoke čustvene brazgotine, ki vplivajo na vedenje v odrasli dobi."

Kot primer je izpostavil situacijo, v kateri je določena oseba odraščala v gospodinjstvu, kjer je bila ljubezen staršev zmerna, čustvene potrebe otroka pa zanemarjene. Takšna oseba lahko podzavestno išče partnerje, ki odražajo to dinamiko, kar lahko povzroči izbiro čustveno nedostopnih ali žaljivih partnerjev, kar ohranja krog bolečine in razočaranja, poroča Psychology Today.

Nizka samopodoba

Nizka samopodoba lahko pomembno vpliva na izbiro partnerja. "Ko nekomu primanjkuje samozavesti in samospoštovanja, se lahko zadovolji z odnosi, ki odražajo njegovo negativno samopodobo," trdi psiholog.

Poudarja denimo, da lahko posameznik meni, da ni vreden spoštovanja in ljubezni nekoga, in je zaradi takšnega mnenja o sebi bolj nagnjen k toleriranju nasilnega vedenja svojih partnerjev. V takšnih situacijah se lahko zgodi, da posamezniki menijo, da je to normalno ali, da si ne zaslužijo boljšega, in sprejmejo takšen odnos.

Strah pred samoto

Bernstein pojasnjuje, da "lahko strah pred samoto požene ljudi v naročje neprimernih partnerjev. Ta strah pogosto izhaja iz družbenih pritiskov ali osebnih tesnob glede osamljenosti."

Ljudje, ki se bojijo ali nočejo biti sami, so po mnenju psihologa lahko z napačnimi ljudmi, samo da bi bili z nekom v nekakšni skupnosti. Opozarja, da lahko posamezniki, ki trpijo zaradi strahu pred osamljenostjo,"hitijo" v zvezo, da bi se izognili samoti, ignorirajo vse očitne težave in svoja merila, samo da bi imeli nekoga ob sebi.