Popularne buda bowle so si končno utrle pot tudi v slovenske trgovine, pri čemer so najbolj uravnotežene, najbolj hranljive in najbolj inovativne prejele celo nagrado Inštituta za nutricionistiko za najbolj inovativno živilo leta 2023 v kategoriji pred-pripravljenih izdelkov!

Inštitut za nutricionistiko je nedavno razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu, pri čemer je nagrado za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov prejela Mercatorjeva linija Minute »Chef’s choice«, ki vključuje okusne, hranljive in uravnotežene popularne buda sklede oziroma buda »bowle«!

Laskavi naziv je pripadel Mercatorjevi sveži liniji Minute »Chef’s choice«, v kateri je svoj pečat pustil celo priznani chef Peter Kovač iz Restavracije Maxim. »Chef’s choice« sestavljajo tri okusne buda sklede, ki so v preizkušanje premamile tudi nas.

Ozadje nagrajenih bowl

Preizkusili smo prav vsako od treh nagrajenih bowl, nekaj več o njihovi sestavi in harmoniji okusov, ki se skriva v njih, pa nam je pojasnila Mateja Rupnik, univ. dipl. inž. živilske tehnologije v Mercator IP.

»V življenju je pomembno biti dobro pripravljen, zato je dobro uživati polnovredne, a sočasno energijsko lažje in bolj uravnotežene jedi. In kar je najlepše, vsak obrok v znamki Minute je pripravljen, da vam tekne takrat, ko vam to najbolj ustreza, tudi če ste v naglici,« idejo ustvarjanja inovativnih skled opiše živilska strokovnjakinja, Mateja Rupnik, univ. dipl. inž. živilske tehnologije ter doda:

»Prav zato smo v Mercator IP v sodelovanju s kuharskim chefom Petrom Kovačem iz Restavracije Maxim med izdelki Minute razvili tudi inovativne jedi po njegovem priporočilu. To je posebna ponudba izbranih izdelkov Minute »Chef’s Choice«.«

Zakaj so »Chef’s choice« bowle, ki jih posebej za pester življenjski ritem svojih kupcev pripravlja Mercator, osvojile nagrado? Inštitut za nutricionistiko svojo odločitev pojasnjuje takole:

»Mercator Minute tokrat navdušuje z linijo »Chef’s choice«, ki je sestavljena iz treh novih inovativnih izdelkov: sklede s črnim rižem in sirom z modro plesnijo, polnozrnatim kuskusom in tuno ter fregolo, veganskimi medaljoni in zelenjavo. Nagrajeni izdelki predstavljajo hiter, hranljiv in okusen obrok v priljubljeni obliki sklede (»bowle«). Sklede sledijo smernicam uravnoteženega krožnika, saj vsebujejo večje količine zelenjave, škrobno živilo in vir beljakovin. Lahko se jih uživa samostojno ali kot prilogo. Predstavljajo tudi enostavno izbiro za malico na delovnem mestu.«

Buda bowle, za katere je Mercator ponosno prejel nagrado najbolj inovativnega živila v svoji kategoriji, ustrezajo sodobnim prehranskim potrebam, hitremu tempu življenja ter smernicam uravnoteženega, hranljivega obroka, pri čemer vrhunski okus in kakovost živil ostajata na brezkompromisna. Kot pove živilska tehnologinja Mateja Rupnik:

»Bowle buda, pisane sklede, polne hranljivih sestavin kot so beljakovine, ustrezne maščobe, vitamini, minerali in ogljikovi hidrati, ki pripomorejo k bolj uravnoteženemu načinu prehranjevanja in zdravemu načinu življenja. So odlična ideja za hiter in nadvse okusen obrok. Jemo jih lahko kot samostojne jedi ali kot prilogo.«

Foto: Mercator

Foto: Mercator

Foto: Mercator

Foto: Mercator

Foto: Mercator

Ko se sline pocedijo že ob opisih …

Da lahko Mercator Minute »Chef’s choice« sklede predstavljajo izvrstno malico v službi, dokazuje prav naše preizkušanje sveže pripravljenih bowl, ki so nas še pred okušanjem presenetile z raznovrstnostjo živil, ki smo jih v njih našteli.

Bowla Polnozrnati kus kus s tuno vsebuje poleg kus kusa in tune tudi pet vrst zelenjave – bučke, koruzo, zelje, redkvico in radič. »Tako z enim obrokom v telo vnesemo ogljikove hidrate, vitamine in minerale, predvsem pa veliko količino beljakovin,« sestavo bowle opiše živilska tehnologinja.

Mercator Minute »Chef's choice«

Foto: Mercator

Bowla Črni riž s sirom z modro plesnijo navduši s črnim rižem, sirom z modro plesnijo, češnjevim paradižnikom, ohrovtom, zeljem, redkvico in mandlji. »Bowla je polnovreden vegetarijanski obrok,« pojasni Mateja Rupnik in doda: »Ta hrustljava bowla vsebuje dobro razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin.«

Mercator Minute »Chef's choice«

Foto: Mercator

Še posebej nas zanima, kaj se skriva pod pokrovom bowle Fregola z veganskimi medaljoni in zelenjavo. Živilska tehnologinja Mateja Rupnik nam opiše kreiranje sklede: »Bowla Fregola z veganskimi medaljoni in zelenjavo je osnovana na fregoli, znanih testeninah s Sardinije. Dodali smo jim panirane veganske medaljone iz soje in ovsa, da ima bowla visoko vsebnost beljakovin in zelenjave, s katero bomo zaužili tudi vlaknine, vitamine in minerale.«

Mercator Minute »Chef's choice«

Foto: Mercator

Ob tem prehranska strokovnjakinja doda še, da so prav vse Mercator Minute »Chef’s choice« buda sklede pakirane v okolju prijazni embalaži, s čimer svojo inovativnost gotovo ponesejo še eno raven višje.

PREBERITE ŠE: Mercator z zadnjo potezo znova dokazuje, zakaj je najboljši sosed

Na vrsti je … gurmansko doživetje!

Po opisu vsake od bowl sledi preizkušanje – najprej bowla Polnozrnati kus kus s tuno, nato bowla Črni riž s sirom z modro plesnijo, nazadnje pa še bowla Fregola z veganskimi medaljoni in zelenjavo.

Vsak najde svojega favorita – nekatere navduši bogat okus, ki ga v prvi bowli ustvari kombinacija kus kusa, tunine in res pestrega nabora zelenjave, druge povsem očara okus črnega riža, ki ga doslej še niso poskusili, sploh pa ne v spremljavi sira z modro plesnijo, spet tretji pa brez besed ostanejo ob finih veganskih medaljonih v bowli s fregolo.

Sklep? Najbolje je, da svojega favorita tudi vi izberete sami, po vseh preizkušenih bowlah pa vam lahko zagotovimo, da vas bodo prav vse prijetno presenetile, očarale z pretanjeno zasnovano harmonijo okusov, predvsem pa nasitile in vam dale dovolj energije in vseh življenjsko potrebnih snovi za aktivno nadaljevanje vašega dneva.