Ste kdaj razmišljali o tem, kakšen tip spanja imate? Raziskovalci z univerze Pennsylvania State University so nedavno objavili študijo, ki ljudem pomaga določiti njihov tip spanja in kaj to pomeni za njihovo splošno zdravje.

Kateri so 4 tipi spanja?

Ugotovitve, objavljene v reviji Psychosomatic Medicine, so temeljile na podatkih 3683 odraslih oseb srednjih let v ZDA. Udeleženci so poročali o svojih kroničnih zdravstvenih stanjih, nato so dvakrat sodelovali v meritvah spanja - kjer so merili trajanje spanja, zadovoljstvo, rednost, budnost in učinkovitost. V meritvah so sodelovali dvakrat v obdobju desetih let.

Raziskovalci so nato spanje udeležencev razvrstili v eno od štirih tipov:

  • Dobro spanje: Sem spadajo tisti z idealnimi spalnimi navadami.
  • Spanec, ki ga nadoknadimo ob koncu tedna: Sem spadajo ljudje, ki med tednom spijo manj in slabše, to pa poskušajo nadoknaditi ob vikendih ali prostih dneh.
  • Nespečnost: Sem spadajo tisti, ki ne spijo veliko in so podnevi zaspani.
  • Dremanje med dnevom: Sem spadajo tisti, ki ponoči običajno spijo, a vseeno pogosto dremajo med dnevom.

"Mislim, da so štiri kategorije v tej raziskavi dober način za povzetek tega, kar vidimo pri kliničnih motnjah spanja," je za Huffpost dejal dr. Kenneth Lee, direktor Medicinskega centra za motnje spanja Univerze v Chicagu. Lee ni bil povezan s študijo.

Slabih spalnih navad udeleženci niso spreminjali

In zakaj je pomembno, da veste, v kateri tip spada vaše spanje? V celotnem 10-letnem obdobju raziskave je tip spanja udeležencev večinoma ostal enak, kar pomeni, da tisti, ki niso spali dovolj, tega niso spreminjali. A to, da ugotovite, da imate problem s spancem, je prvi korak, da si lahko najdete pomoč oziroma poskušate nekaj spremeniti.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da je pri osebah, ki imajo nespečnost, večja verjetnost, da bodo imeli zdravstvene težave, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja ter depresijo. Tudi pri tistih, ki dremajo čez dan, je večja verjetnost za to, a občutno manjša kot pri tistih, ki ne spijo dovolj.

Ta in druge študije kažejo, da "obstaja veliko zdravstvenih koristi optimalnega spanja," je dejal Lee. Poleg povečanega tveganja za srčne bolezni ali možgansko kap lahko neredni vzorci spanja poslabšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni, demence ali motenj razpoloženja.

Spanje "možganom daje priložnost, da se pomladijo," je dejal Lee. "In tako pomaga sprati ... veliko stvari, ki jih morajo vaši možgani očistiti."

Samo en tip spanca je v resnici dober

Čeprav večina ljudi ve, da je nespečnost nezdrava, lahko dremež čez dan prikrije težave s spanjem. "Dremež me skrbi, ker lahko kaže na osnovno težavo s spanjem – kot je na primer premalo spanja ali spanje slabe kakovosti," je medtem za Huffpost povedala dr. Mira Tadros, docentka medicine na Medicinski fakulteti Icahn na Mount Sinai v New Yorku. 

Tudi tisti, ki poskušajo nadoknaditi spanec ob vikendih ali prostih dnevih, bi morali razmisliti o svojih navadah. "Tudi to ni optimalno. Idealno bi bilo imeti enako količino zadostnega spanca vsako noč. ... Mislim, da smo mnogi od nas krivi za to, ko ostajamo pozno v službi, ali zaradi družinskih obveznosti ali podobnih stvari ne gremo spat, in smo samo tako izčrpani, potem pa le nadoknadimo zamujeno" je dejal Lee.

A potrebno je vedeti, da se spanca v resnici ne da nadoknaditi. Idealno je imeti reden urnik spanja. Ne glede na to, ali je sobota zvečer ali sreda zvečer, bi morali iti spat približno ob isti uri in se tudi zbuditi ob približno isti uri.