Nocoj, 14. maja 2022, ob 21. uri se bo v italijanskem Torinu začel finale 66. tekmovanja za pesem Evrovizije, na katerem bo znano, katera pesem je najbolj navdušila evropsko občinstvo in žirije. Poleg 20 pesmi iz dveh predizborov bomo prisluhnili še 5 skladbam tako imenovanih velikih pet – Francije, Španije, Nemčije, Velike Britanije in Italije, ki je letos gostiteljica izbora.

Večer bo minil brez slovenskih predstavnikov, celjske skupine LPS, ki se jim s skladbo Disko ni uspelo uvrstiti v finale. Od držav bivše Jugoslavije se je letos v finale Evrovizije uspelo prebiti le Srbiji.

Finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2022 bo odprla predstavnica Češke, zasedba We Are Domi, s pesmijo Lights Off, sklenil pa predstavnik Estonije Stefan s pesmijo Hope. Oba sta se v finale Evrovizije uvrstila na četrtkovem predizboru.

To so nastopajoči

Iz prvega predizbora, ki je potekal v torek, so se v veliki finale Pesmi Evrovizije 2022 uvrstili Marius Bear (Boys Do Cry) iz Švice, Rosa Linn (Snap) iz Armenije, Systur (Medž Haekkandi Sol) iz Islandije, Monika Liu (Sentimentai) iz Litve, MARO (Saudade, Saudade) iz Portugalske, norveški predstavniki Subwoolfer (Give That Wolf A Banana), Grkinja Amanda Georgiadi Tenfjord (Die Together), Kaluš Orkestra (Stefanija) iz Ukrajine, moldavski predstavniki Zdob si Zdub & Fratii Advahov (Trenuletul) in S10 (De Diepte) iz Nizozemske.

Iz drugega predizbora pa so se poleg predstavnikov Češke in Estonije v veliki finale uvrstili še predstavnik Belgije Jeremie Makiese (Miss You), Azerbajdžana Nadir Rustamli (Fade To Black) in Poljske Ochman (River). Finski je uvrstitev v finale prinesla zasedba The Rasmus (Jezebel), Avstraliji Sheldon Riley (Not The Same), Švedski Cornelia Jakobs (Hold Me Closer), Romuniji pevec WRS (Llamame) in Srbiji Konstrakta (In Corpore Sano). Slednja je tudi edina iz držav bivše Jugoslavije, ki se je letos uvrstila v finale tega priljubljenega glasbenega tekmovanja.

Predstavniki Francije Alvan & Ahez bodo zapeli pesem Fulenn, španska predstavnica Chanel pesem SloMo, nemški predstavnik Malik Harris pesem Rockstars, Sam Ryder bo Veliko Britanijo zastopal s pesmijo Space Man, Italijo pa letos zastopata Mahmood & BLANCO z Brividi, poroča STA.

Kako kažejo stavnice?

Za največjega favorita za zmago glede na stavnice sicer letos velja zasedba Kaluš Orkestra iz Ukrajine, seveda ne le iz glasbenih vzgibov. Na stavnicah Evrovizije je možnost za zmago Ukrajine trenutno okoli 60-odstotna. Sledijo ji Švedska (trenutno 11 odstotkov možnosti za zmago), Velika Britanija (10 odstotkov), Italija in Španija (vsaka po 5 odstotkov).

Na uradnih stavnicah Evrovizije trenutno najslabše kaže Nemčiji, Romuniji, Litvi, Švici, Belgiji in Islandiji.