Avstrijska vlada se je danes odločila, da bo kljub trenutnemu vrhu okužb s koronavirusno različico omikron sprostila ukrepe za zajezitev okužb.

Odpravljajo številne omejitve

Odprava pogoja PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19) bo od sobote veljala tudi za storitve, kjer prihaja do tesnega telesnega stika.

Avstrijska vlada je danes tudi odpravila omejitev števila prisotnih na prireditev. Za prireditve sicer še naprej velja pravilo PC in uporaba zaščitne maske vrste FFP2 tako na prostem kot v notranjih prostorih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za obisk frizerja bo poslej v veljavi pogoj PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom). Še vedno v veljavi ostaja obvezna nošnja zaščitne maske vrste FFP2.

Že predhodno je avstrijska vlada napovedala, da od sobote dalje pogoj PC ne bo veljal več za trgovine, muzeje in knjižnice. Še naprej v teh primerih velja obvezna zaščitna maska vrste FFP2. Avstrijski gostinski lokali se bodo morali še naprej zapirati ob 24. uri.

Statistika pod drobnogledom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 27.087 novih okužb z novim koronavirusom, kar je sicer nekoliko več kot pred tednom dni, ko so jih potrdili 25.894, a je kljub temu število novih okužb rahlo upadlo že šesti dan zapored. V zadnjih 24 urah je umrlo 24 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi je sicer 194 covidnih bolnikov, kar je za osem manj kot dan prej, na spletni strani poroča avstrijski Kronen Zeitung.

STA