Carl Gustav Jung, slavni švicarski psihiater in psihoanalitik, je en tip osebnosti opredelil kot najredkejšega in najbolj posebnega na svetu. Gre za osebnostni tip INFJ, drugače imenovan "diplomat", s katerim se poistoveti le 1% celotne populacije.

Kratica označuje štiri glavne značilnosti

Kratica INFJ označuje štiri glavne značilnosti: introvertnost, intuitivnost, občutljivost in empatičnost. Jung je ta tip osebnosti odkril s pomočjo Myers-Briggsovega testa, ki se uporablja za določanje različnih tipov osebnosti. Ljudje s tem tipom osebnosti so osredotočeni, intuitivni, empatični in ustvarjalni ter s svojim zgledom pogosto navdihujejo druge. Njihova sposobnost, da si predstavljajo boljši svet in delajo v smeri svojih ciljev, jih naredi resnično edinstvene.

  • Osredotočenost na pomembne zadeve: Ljudje s tem osebnostnim tipom se vedno osredotočijo na pomembno ter ne zapravljajo časa in energije za nepomembne stvari. Predani so doseganju svojih ciljev in se zavedajo, da do sreče in uspeha ni bližnjice. Čeprav se znajo sprostiti, niso nikoli leni in ne odlagajo obveznosti.
  • Intuicija in notranji glas: Ti ljudje pogosto zaupajo svoji intuiciji, ko gre kaj narobe. Poslušanje notranjega glasu jim pogosto pomaga pri pravilnih odločitvah.
  • Majhen krog prijateljev: INFJ ljudje ne potrebujejo veliko prijateljev in znancev, da bi bili srečni. Zadovoljni so z nekaj tesnimi prijatelji, ki so jim zvesti vso življenje. Empatija jim omogoča, da občutijo bolečino in negativna čustva drugih ljudi, zato svoj prosti čas pogosto preživljajo sami ali z nekaj izbranimi prijatelji.
  • Empatija in občutljivost: Njihovi povečani občutki in intuicija jim omogočajo, da razumejo, kaj se dogaja v glavah ljudi okoli njih. Vedno vedo, kdaj nekdo poskuša lagati ali je pošten.
  • Ustvarjalnost in umetnost: INFJ-jevci si lahko predstavljajo svet, ki je drugačen od tistega, v katerem živimo. Pogosto so pisatelji ali umetniki, ker jih ni strah razmišljati izven okvirov in uresničevati svojih zamisli.
  • Vodenje in navdih: Čeprav ne želijo biti voditelji, gredo vedno naprej in s svojim zgledom navdihujejo druge. Verjamejo, da misel, ki jo prenesejo na papir, postane več kot le misel, zato pogosto uporabljajo pisanje kot način izražanja svojih čustev.
  • Soočanje s težavami: Težave jih ne ustavijo. Namesto panike ali obupavanja INFJ-jevci zberejo voljo in iščejo izhod iz vsake situacije, poroča Klik