Ali spadate med ljudi, ki pred nakupom sadja v trgovini radi poskusite kakšen grozd? Morda se vam zdi povsem naravno, da kakšno sadje pokusite, da preverite zrelost ali okus, preden se odločite za nakup. Vendar obstaja nekaj prepričljivih razlogov, zakaj se temu izogibati.

Higienska tveganja

Največji pomislek pri poskušanju sadja v trgovini je tveganje za širjenje bakterij in virusov. Veliko ljudi pretipava isto sadje, kar lahko prenese škodljive mikroorganizme na površino plodov. To je še posebej problematično za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, majhne otroke in starejše odrasle, ki so bolj dovzetni za bolezni. Saj veste, da je potrebno vsako sadje iz trgovine najprej umiti? Zakaj bi ga torej v trgovini jedli brez umivanja?

Tehnično gledano gre za krajo

Poskušanje sadja v trgovini, preden ga kupite, je dejansko kraja, pa čeprav gre le za en grozd. Če bi nas trgovec pri tem zalotil, bi lahko terjal tudi pravne posledice.

Vpliv na trgovce

Poskušanje sadja v trgovini ima tudi negativen vpliv na trgovce. Vsakič, ko nekdo poskusi sadje in ga nato ne kupi, trgovina izgubi potencialno prodajo. To je še posebej problematično za majhne trgovine in kmetije, ki imajo že tako ali drugače ozke marže. 

Kaj storiti namesto tega?

Preglejte sadje in ga povohajte: Pred nakupom preglejte sadje, da se prepričate, da ni gnilo ali plesnivo. Lahko ga tudi povohate, da vidite, ali je zrelo in ali diši po sladkem. Za posamezno sadje, npr. lubenice, lahko na spletu najdete razne trike, ki vam bodo razkrili, katera je sodeč po videzu najbolj sladka.

Kupujte sezonsko in lokalno: Na tržnicah ali pri bližnjem kmetu lahko kupite sezonsko, lokalno pridelano sadje, pri posamezniku pa se lahko dogovorite, da ga pred tem poskusite, če vam je to zelo pomembno.