V zadnjih dneh lahko pogosto slišimo izraz nebinarna oseba, pojem, ki se pojavlja že več let. Tradicionalni spolni sistem pomeni binarno delitev na moške in ženske. Nebinarne osebe niso ne moški in ne ženske ali pa so kombinacija obojega. Lahko se identificirajo kot čisto tretji spol ali pa sploh ne verjamejo v spolni sistem.

Spolna identiteta je kompleksna in presega tradicionalne oznake moškega in ženske. Nebinarnost je spektrum in ni enega samega načina, kako se identificirati kot nebinarna oseba. Nebinarnost kot krovni termin vključuje številne druge spolne identitete, na primer kvirspolnost, aspolnost, androginost in tretji spol.

Za izražanje svoje identitete lahko nebinarne osebe uporabljajo različne zaimke. V slovenščini, ki je izrazito binaren jezik, se nebinarnost težko izrazi. Pogosto se uporabljajo zaimki "oni". Se pravi ''Nemo so zmagali na Evroviziji.'' Spoštljiva je tudi oblika ''Nemo je zmagal_a na Evroviziji". Nebinarne osebe večinoma rade povedo, kako želijo, da se jih nagovarja. Pomembno je upoštevanje zaimkov, ki jih posameznik preferira.

Zmaga švicarskega izvajalca_ke Nema na Evroviziji 2024 je bila pomemben mejnik za vidnost in sprejemanje nebinarnih oseb. Zmagovalna pesem "The Code" je govorila o njihovem osebnem potovanju spoznavanja lastne nebinarnosti.

Nemo sicer ni bil_a edina nebinarna oseba na Evroviziji 2023. Tudi predstavnika_ci Irske Bambie Thug in Združenega kraljestva Olly Alexander se identificirata kot nebinarni osebi.