Po raziskavi Nase so nekatere sobne rastline učinkovite pri izboljšanju kakovosti zraka, saj odstranjujejo toksine in ponoči sproščajo kisik. Prav tako lahko zmanjšajo alergije in stres, hkrati pa izboljšajo estetiko spalnice z minimalnim vložkom truda. Od velikih sobnih dreves do majhnih rožic, večina naštetih idealnih rastlin za spalnico je enostavnih za vzdrževanje in uspevajo tudi v slabih svetlobnih razmerah, kar je odlično za vrtnarje začetnike.

1. Taščin jezik (Sanseverija)

Taščin jezik je priljubljena in trpežna sobna rastlina s trdimi mečastimi listi. Na voljo je v različnih sortah, od katerih imajo številne liste z zelenimi pasovi ali črtami z rumeno ali kremno obrobo. Ta rastlina je privlačen dodatek za vsako spalnico in je že desetletja priljubljena sobna rastlina, saj jo je tako težko ubiti – vse, kar potrebuje, je posredna svetloba in malo vode. Dobra izbira je za začetnike, ker prenaša vrsto rastnih pogojev.

[[image_1_article_65959]]

Medtem je taščin jezik znan po svoji sposobnosti odstranjevanja toksinov in onesnaženosti iz zraka, kot so formaldehid, benzen in ksilen. Še posebej je učinkovit v okoljih s šibko svetlobo, zaradi česar so odlična izbira za vaše notranje prostore.

2. Aloe Vera 

Aloe vera je pomirjujoča sestavina, ki jo običajno najdemo v losjonih in milih, vendar je tudi odlična sobna rastlina. Tropska sukulenta z mesnatimi listi in koničastimi robovi ne potrebuje pogostega zalivanja, potrebuje pa močno svetlobo, zato jo postavite na okensko polico v spalnici.

Ne samo, da je za te rastline enostavno skrbeti, ampak tudi proizvajajo kisik vso noč. To pomeni, da bo vaša rastlina med spanjem obnavljala vaše zaloge kisika. Znano je, da ima dodaten kisik v vašem krvnem obtoku številne prednosti, vključno z zmanjšanjem glavobolov.

3. Filodendron (Philodendron hederaceum)

Za popoln naravni učinek postavite to visečo rastlino s srčastimi listi na nočno omarico ali jo obesite. To je rastlina, ki potrebuje malo vzdrževanja in prenaša slabo svetlobo ter se mora med zalivanjem nekoliko izsušiti. Hranite jo stran od hišnih ljubljenčkov in otrok, saj je lahko strupena, če jo zaužijejo. Medtem je ta srčasta rastlina odlična za v spalnico, saj izboljša kakovost zraka z absorbiranjem toksinov, kot je formaldehid.

4. Monstera (Monstera Deliciosa)

Verjetno ste to lepotico že videli na socialnih omrežjih in to z dobrim razlogom. Monstera je enostavna rastlina, ki zahteva zmerno svetlobo in enkrat tedensko zalivanje. Vendar, če imate hišne ljubljenčke, upoštevajte da lahko njeno listje draži mačke, pse ali druge male živali.

[[image_2_article_65959]]

Monstera ima enega najbolj edinstvenih videzov z velikimi luknjastimi listi, ki poganjajo iz debelih, močnih stebel. Je ena najboljših rastlin za spalnico, ne le zaradi svoje osupljive estetike, ampak tudi zaradi številnih prednosti, saj znižuje vlažnost, zmanjšuje raven stresa in čisti zrak. Nega te rastline zahteva posredno svetlobo, čeprav se ta rastlina lahko prilagodi na močno, neposredno svetlobo.

5. Flamingovec (Anthurium)

Flamingovec je ena najdlje cvetočih sobnih rastlin na svetu. Cvetovi, ki sijejo v kar neonski barvi, na tej rastlini lahko zdržijo do osem tednov. Postavite jo na mesto z močno svetlobo in visoko vlažnostjo. Ampak več svetlobe kot prejme, bolj jo je potrebno zalivati.

[[image_3_article_65959]]

Tropska zimzelena rastlina je estetsko idealna sobna rastlina za spalnico. Je simbol prijaznosti in radodarnosti ter cenjena zaradi svojih cvetov. Njena nega zahteva osvetljen prostor, čeprav se lahko prilagodi na srednjo do šibko svetlobo. Zalivati jo je potrebno enkrat na teden večji del leta, pozimi pa miruje. Njena lastnost je, da izboljša kakovost zraka z absorbiranjem amoniaka, toluena, ksilena in formaldehida, kar jo naredi odlično za v spalnico.