Silva Kelemina, nekoč spretna kuharica, je morala zaradi zdravstvenih razlogov opustiti svojo dolgoletno službo v Tovarni sladkorja Ormož. Kljub temu, da se je ves čas ozirala po drugačnih možnostih in sanjarila o lastni ovčereji, ji življenje ni dovolilo uresničitve te želje. Vse se je spremenilo leta 2004, ko je po priporočilih zdravnikov končno sprejela težko odločitev, da se poslovi od kuharskega vrveža in sledi svojim sanjam.

Iz kuhinje na pašnik

Silva in njena družina so se odločili za nov začetek, ki je zanjo pomenil prehod iz kuhinje na pašnik. Z nakupom desetih plemenskih ovc so začeli graditi novo življenje. Ta odločitev ni bila le prehod k novi poklicni poti, temveč je predstavljala tudi uresničitev Silvinih dolgoletnih sanj. Danes, celo desetletje pozneje, se je njihova čreda razširila na 15 do 20 z mladiči celo do 35 plemenskih ovc.

Vedno je čutila posebno povezanost z ovcami, ki so ji bile ne le vir veselja in zadovoljstva, temveč tudi navdih za nova znanja. V njenem srcu so imeli posebno mesto mladiči, saj je v njih videla neizmerno lepoto in nežnost. Poleg skrbi za čredo se je Silva aktivno vključila v lokalno skupnost in postala članica Društva kmečkih žena Ormož. Njihove dejavnosti sežejo preko meja kmečkega življenja, saj so članice društva tesno povezane z različnimi področji, vključno z umetnostjo in rokodelstvom.

[[image_1_article_62296]]

Zanimanje Silve za ročno delo je privedlo do nepričakovanega odkritja ljubezni do izdelovanja iz volne. Leta 2006 je skupaj s članicami društva obiskala delavnice izdelovanja iz volne v Ljubljani. Šest urna delavnica je bila za Silvo pravo odkritje in navdih. Med ustvarjanjem svojega prvega izdelka je začutila, da je to nekaj, kar bi rada počela dlje časa.

Unikatni izdelki iz volne

Pri ustvarjanju izdelkov Silva sledi natančnemu postopku, ki se začne s pripravo surove volne. Uporablja doma ostriženo, a industrijsko očiščeno volno, ki predstavlja osnovni gradnik za njene umetniške stvaritve. Da bi zagotovila kakovost in trpežnost končnega izdelka, uporabi več plasti volne, pri čemer se vlakna med seboj prekrižajo in tvorijo osnovo za nadaljnjo obdelavo.

[[image_2_article_62296]]

Šablona, postavljena na več plasti volne, igra ključno vlogo v ustvarjanju končnega izdelka. Vlakna volne morajo biti dovolj široka, saj se klobučevina, ki nastane po mokri obdelavi, občutno skrči. Postopek nadaljuje s prepojitvijo volne s toplo milnico, ki omogoča natančno in enakomerno obdelavo, saj toplota zmehča volno. 

[[image_3_article_62296]]

Po obdelavi s toplo milnico je mogoče izbrati dizajn in dodati različne barvane volne za ustvarjanje želenega videza. Ko je oblika zadovoljiva, Silva previdno obreže izdelek in ga postavi na model, na primer na lesen model čevlja. Model tudi pomaga ohraniti želeno obliko med sušenjem.

[[image_4_article_62296]]

Po večurnem oblikovanju z rokami, včasih celo do 5 ur, ustvarjen izdelek previdno postavi na sušenje. Pomembno je, da se suši na mestu, ki ni izpostavljeno neposredni vročini, saj se volnen izdelek lahko skrči. Ta skrbno izdelan postopek od surove volne do končnega izdelka odraža strast in pozornost do detajlov, ki jo Silva vnaša v vsak svoj izdelek. 

Umetnica razvija svojo ustvarjalnost na več področjih

Silva Kelemina se izkaže kot vešča umetnica, ki ne ustvarja le copat in klobukov, temveč svojo ustvarjalnost razvija tudi skozi zavijanje mil in oblikovanje nakita. Njena paleta izdelkov zajema širok spekter od obuvala do obleke in modnih dodatkov.

[[image_5_article_62296]]

Večino svojih izdelkov ustvarja s posebnim namenom za različne sejme in tržnice, kjer si obiskovalci lahko ogledajo in kupijo njene edinstvene izdelke. Ti dogodki ji omogočajo, da deli svojo strast do rokodelstva s širšo javnostjo. Poleg tega, da svoje izdelke predstavlja na sejmih in tržnicah, Silva izpolnjuje tudi naročila svojih strank, ki si želijo imeti izdelke po meri.

[[image_6_article_62296]]

Silva je postala prepoznavna tudi kot mentorica in učiteljica, saj večkrat sodeluje na delavnicah, na katere jo povabijo osnovne šole. S svojim znanjem in izkušnjami vzpodbuja mlade ustvarjalce ter spodbuja ljubezen do rokodelstva in umetnosti. Poleg tega vodi svojo delavnico v okviru Društva kmečkih žena Ormož. Silva tako s svojim delom in predanim pristopom ne le izraža svojo umetnost, temveč tudi neguje tradicijo rokodelstva in spodbuja ustvarjalnost v svoji lokalni skupnosti.

Ozaveščanje o trajnostni rabi materialov

Kljub temu, da rokodelski izdelki, ki združujejo tradicionalnost, edinstvenost in trajnost, postajajo vse bolj priljubljeni, se Silva sooča s presenetljivo malo konkurence. Čeprav je tržišče nasičeno s sodobnimi industrijskimi proizvodi, Silva z redko obrtjo izstopa in privablja pozornost tako starejših kot tudi mlajših generacij.

[[image_7_article_62296]]

Njeno delo ne predstavlja le umetniških izdelkov, temveč tudi ozavešča o pomenu trajnostne rabe materialov. Silva se zavzema za ohranjanje in ponovno uporabo volne, ki bi sicer končala v smeteh. S svojo ustvarjalnostjo in zavzetostjo ne le oplemeniti prostor s kreativnostjo, temveč tudi spodbuja zavest o odgovornem ravnanju z naravnimi viri v današnjem hitrem tempu potrošništva.