Nekateri psi so po naravi bolj nagajivi kot drugi, s svojimi domiselnimi vragolijami pa nas vedno znova presenečajo …

Predstavljamo vam 5 pasem psov, ki so prepoznavne po svojih izjemnih talentih za spravljanje v navihane situacije, ki se lahko zaradi njihove živahne narave tu in tam sprevržejo celo v nezgode.

Jack Russell terierji – mali energični demoni, mojstri bega in neuničljivi žvečilci

Kosmatinčki te pasme so nenehno v gibanju ter vedno pripravljeni na raziskovanje in igro. Njihova radovednost jih pogosto vodi v preizkušanje trdnosti ograj, odkrivanje novih rovov na vrtu in seveda v krajo hrane s pultov in miz.

[[image_1_article_66109]]

Zaradi svoje hitrosti in agilnosti so pravi mojstri v iskanju lukenj v ograjah in ograjah. Sprehod z njimi je lahko prava pustolovščina, saj se lahko v trenutku izmuznejo iz povodca in se podajo na raziskovanje okolice.

Veljajo tudi za »neuničljive žvečilce«, zato pozor na copate, čevlje, pohištvo in vse ostalo, kar se znajde na dosegu njihovih ostrih zobkov. Dolgčas jim zlahka prežene žvečenje najrazličnejših predmetov.

[[image_2_article_66109]]

Dalmatinci – elegantni razgrajači z neizčrpno energijo ter »ljubeznijo do vokalne umetnosti«

O, ja … Slikoviti dalmatinci, ki nas spomnijo na priljubljen animirani film … Resda očarajo s svojo črno-belo dlako in igrivim duhom, toda dalmatinci lahko s svojo razigranostjo povzročijo kar nekaj preglavic.

Dalmatinci potrebujejo ogromno gibanja in mentalne zaposlitve, če se jim slednjega ne zagotovi, pa lahko hitro postanejo zdolgočaseni in celo destruktivni, med njihovimi žrtvami pa se znajdejo omare, sedežne garniture, čevlji, okrasne rastline …

[[image_6_article_66109]]

Ob svojem izstopajočem videzu so dalmatinci pravi umetniki še zaradi enega drugega razloga. Svojih »vokalnih sposobnosti«. Znani so namreč po svojem glasnem tuljenju, ki lahko sredi noči prebudi celo sosesko. Če imate doma navihanega dalmatinca, ste najbrž kaj takega že doživeli, kajne?

Ne glede na pasmo vašega pasjega prijatelja pa bodite vselej pozorni, da vragolija ne preraste v nezgodo. Za brezskrbnost med pasjo igro lahko poskrbi tudi zavarovanje za hišne ljubljenčke Naše tačke, ki lahko prav v primerih nezgod pravi odgovor na vaša vprašanja in potrebe.

Beagli - »vohljači«, strokovnjaki za krajo hrane …

Beagle obseda njihova ljubezen do vonjev in vohanja, kar jih pogosto vodi v neprijetne situacije. Med sprehodom lahko trmoglavo sledijo vonju, če pa se pri tem iztrgajo iz povodca, pa se lahko zaradi sledenja mamljivemu vonju celo izgubijo. Sprehod z njimi je lahko pravi izziv, saj je potrebno veliko pozornosti in potrpežljivosti, da ostanejo na povodcu.

Hkrati so beagli zelo radovedni in igrivi, kar jih včasih preobrazi v prave male tornade. Njihova navihanost se lahko sprevrže v raztrgane blazine in prevrnjene košare ter razmetane igrače po hiši, zato ne bodite presenečeni, če boste med čiščenjem našli njihove žogice in druge pasje igrače tam, kjer jih nikakor niste pričakovali.

Pri beaglih izstopa še ena njihova vragolija … So namreč pravi strokovnjaki za krajo hrane. Njihov natančen voh jim omogoča, da odkrijejo še tako skrite zaloge hrane. Bodite pozorni na svoje skrite prigrizke!

[[image_3_article_66109]]

Haski (ang. Husky) – snežni viharji

Da, najboljši opis teh prikupnih psov je prav v njihovi podobnosti snežnih viharjev. Zgodovinsko vzrejeni za delo na snegu potrebujejo ogromno telesne aktivnosti ter izzivov, v nasprotnem primeru lahko nič hudega sluteče pohištvo v vašem stanovanju dobi kakšen odtis zob ali dva.

Slovijo tudi kot mojstri bega in ropanja, saj uspejo spretno pobegniti, pri tem pa za seboj vlečejo vse, kar se jim najde na poti, od povodcev, cevi za zalivanje, šalov, otroških igrač … Sprehod z njimi vsekakor zahteva močan oprijem in budno oko.

[[image_4_article_66109]]

In kdor se je že srečal s haskiji … Dobro ve, da je njihov glas edinstven. Znani so po glasnem zavijanju, ki spominja na operne arije, njihovi vokali pa so pogosto najhujša nočna mora sosedov lastnikov haskijev. Poznano?

Labradorec – igrivi orkan, »kopenski morski pes«, kralj kraje nogavic …

Priljubljena izbira pasme za vse družine je lahko, odvisno od karakterja posameznega psa, prava nagajivost na štirih tacah. Labradorsi so resda sinonim za igrivost in prijaznost, vendar se lahko, sploh v mlajših letih, njihova energija izrazi na načine, ki včasih niso zaželeni.

Med igro lahko nehote prevržejo pohištvo, vam iz rok iztrgajo sendvič, v katerem uživate ali pa se z umazanimi tacami zaženejo v sveže očiščena in pomita tla.

Labradorci obožujejo vodo, zato je sprehod v naravi še posebej po dežni plohi svojevrsten izziv. Sprehod se namreč hitro prelevi v navdušeno čofotanje, ki ima za posledico blatnega (a srečnega) labradorca ter blatnega lastnika, ki že razmišlja o temeljitem čiščenju kopalnice, ki ga čaka.

[[image_5_article_66109]]

Ti zvesti psi imajo še eno šibko točko … Nogavice. Ne glede na to, koliko parov nogavic imate, se zdi, da labradorci posedujejo magično sposobnost, da jih najdejo in izginejo z njimi v trenutku.

Pozor, saj lahko vragolija hitro postane nezgoda

Že res, da nam znajo naši kosmati prijatelji s svojimi vragolijami včasih pošteno zagosti, a prav zato so naši dnevi še bolj polni zabavnega dogajanja in ljubezni. Toda pri še taki navihanosti velja biti kot lastnik psa vselej pozoren, da se vragolija ne sprevrže v nezgodo.

Brezskrbnost na vsakem koraku, pri vseh vragolijah vaših kosmatincev, povsem neodvisno od njihove pasme, zagotavlja edinstven slovenski zavarovalni produkt – zavarovanje za pse in mačke Naše tačke.

Gre za prvo tovrstno slovensko zavarovanje za hišne ljubljenčke z asistenco, ki med drugim krije stroške veterinarske oskrbe v primeru bolezni ali poškodbe, do katere lahko pri vragolijah naših kosmatinčkov kaj hitro pride.

Zavarovanje za hišne ljubljenčke Naše tačke, ki so ga vzpostavili v Zavarovalnici Sava, omogoča, da zavarujete prav vse svoje kosmate prijatelje – tako rodovniške pasme, križane in mešance od njihovega 3. meseca do 12. leta starosti, zavarujete pa lahko tudi zavetiščne živali in t. i. nevarne pasme.

Izpostaviti velja, da zavarovanje Naše tačke krije vse potrebne veterinarske stroške do poljubno izbrane zavarovalne vsote, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode, samo zavarovanje pa je razdeljeno v pet sklopov: kosmatinčke lahko tako zavarujete za primer pogina ali evtanazije zaradi nezgode, za zdravljenje zaradi nezgode ali bolezni, za osebno odgovornost ter pravno zaščito, hkrati pa se lahko odločite tudi za asistenco Naše tačke.