V avgustu, vrhuncu poletja, se Letni kino Minoriti preveša v svojo drugo polovico projekcij. Organizatorji – Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti in Društvo za razvoj filmske kulture – so poskrbeli za utemeljene razloge, da julijske sobotne večere preživljamo v Avditoriju LGM in se prepuščamo gibljivim slikam, raznolikim zgodbam in žanrom.

Bob Marley: One love, dogodek, ki je združil različne generacije

Prva julijska projekcija je bila izvedena v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor v sklopu trienala EKO 9, ko smo si lahko ogledali kultni folk-horror iz leta 1974,  Mož iz protja, kateremu je sledil pogovor z Marcelom Štefančičem jr.. Pogovor se je zavleklel – pričakovano – pozno v noč in je predstavljal odlično izhodišče za projekcije, ki so sledile. Selektor Letnega kina Minoriti, Žiga Brdnik, je mednje uvrstil Furiozo: Del sage Pobesneli Max, italijanski film Jutri je nov dan, ki prihaja v redno distirbucijo šele letos jeseni, ter Fant in čaplja, z oskarjem nagrajen najboljši animirani celovečerec. Izbor prvih štirih projekcij je napovedoval različne estetike, žanrsko raznorodnost, prav tako pa nagovarjal različno ciljno publiko. Prav tako je na projekcijah: publika Letnega kina Minoriti je generacijsko vseobsegajoča. Dodatno je to potrdila prva avgustovska projekcija, film Bob Marley: One love, ki ji je sledil še koncert v izvedbi zasedbe Tadiman, Patricija Roj in Urška Gajšt. Dogodek, ki je združil več generacij in se nadaljeval še dolgo po tem, ko je leča projektorja ugasnila.

V nadaljevanju sledijo še: 

10. avgusta Varuhi formule, zgodovinski film Dragana Bjelogrlića o dolgo zamolčanem jedrskem incidentu v nekdanji Jugoslaviji ter medicinskih poskusih, ki so v stroko vpeljali revolucijo, 

17. avgusta Priscilla, biografska drama v režiji Sofie Coppole, ki osvetljuje Priscillino plat življenja in odnosa s sicer slavnim in nespormnim kraljem rokenrolla,

Letni kino Minortiti se zaključuje z mariborsko premiero mladega mariborskega režiserja V mojih sanjah rase vsako noč drevo, ki bo na sporedu 24. avgusta 2024.