Stadion Ljudski vrt v Mariboru je danes popoldne ponovno gostil dogodek Zborovski bum, na katerem je okoli 5500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180 slovenskih osnovnih šol skupaj zapelo. Pridružili se so jim tudi pevci opernega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča so pevci mladinskih šolskih pevskih zborov skupaj s priznanimi opernimi pevci oživeli stadion. Andreja Zakonjšek Krt, slovenska sopranistka je ob tem za Maribor24.si dejala: “Mislim, da je to res en poseben dan, poseben trenutek, sem fascinirana, navdušena in prepričana, da bo za vse otroke ostalo v nepozabnem spominu in prav tako tudi za mene in za moje kolege.”

Dogodek, ki bo ostal v spominu vse življenje 

Simon Krečič, dirigent in umetniški direktor Opere SNG Maribor pa je takole strnil misli: “To je mislim da en dogodek, ki jim bo pustil vtis za celo življenje. Gre za to, da otroci spoznajo to operno literaturo, da se z njo spoprijateljijo, da se je ne bojijo in so naša zvesta publika.” Dogodek, ki ga sicer prireja Narodni dom Maribor skupaj z Zavodom RS za šolstvo, Mestno občino Maribor in SNG Maribor, je namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z ljubeznijo do petja in glasbe.

Direktor Narodnega doma Maribor, Vladimir Rukavina je ob tem dejal: “Dogodek je letos že tretjič, v sodelovanju s Zavodom za šolstvo je prišlo do ideje tega Zborovskega buma, na začetku smo ga lahko izvedli še na Trgu Leona Štuklja, že drugo leto smo ga morali seliti na stadion, tako kot letos, ko smo v Ljudskem vrtu. Hvala bogu, da ga ne selimo v Ljubljano, če je tu nastal, je namreč dobro, da tu ostane. Razen, če bo enostavno toliko ljudi, da bo tudi naš stadion premajhen.”

Častni pokrovitelj Zborovskega buma je predsednik republike Borut Pahor, ki je za projekt namenil Inge Breznik tudi jabolko navdiha. Letošnji repertoar pa je temeljil na operni tematiki tujih in domačih skladateljev, in sicer z odlomki iz Bizetove opere Carmen, Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Verdijevih Nabucca in Traviate, Mozartove Čarobne piščali, Novakovega Figara ter Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška. Več pa si oglejte v spodnjem video posnetku.

“Zagotovo je to poseben dogodek, ko 5500 učencev stoji pred nami, v napetosti, da nastopijo. In sicer, da nastopijo s programom, katerega so delali celo šolsko leto, to ni rezultat enega dne, ampak rezultat procesa,” pa je povedal Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo RS in dodal: “Naj bo to mariborska pevska tradicija, in kot nekateri pravijo, pevski praznik za Maribor.”

V Maribor sta prišla tudi zmagovalca šova Slovenija ima talent, nadarjena WildArt Timotej in Lenart, ki sta dejala: “To je zelo lepo videt, da se še kdo ukvarja z glasbo, no slišat. Pravzaprav videt in slišat. Hudo je videt, to množico ljudi, da pridejo na kup in zapojejo teh nekaj komadov.”