Zobni kamen je trdna oblika zobnih oblog, ki se formira, ko se neodstranjene zobne obloge, ki jih tvorijo bakterije, hrana in minerali iz sline, dolgotrajno nalagajo na zobeh.

Zakaj točno pride do tega? Proces se običajno začne z neustrezno ustno higieno, torej nezadostnim ali nepravilnim čiščenjem zob, zaradi česar se bakterijske obloge lahko nakopičijo in ostanejo na zobeh. V kolikor se te obloge ne odstranijo pravočasno, minerali v slini reagirajo z oblogami in jih postopoma spremenijo v trdnejšo formo, znano kot zobni kamen.

Nastanek zobnega kamna je pogostejši na mestih, ki so težje dostopna pri vsakodnevnem čiščenju zob - zadnji zobje, notranje strani zob ob dlesni ter območje pod dlesnimi, ki ga z zobno ščetko težko temeljito očistimo. Posebno ranljiva so tudi območja okoli zobnih vsadkov in mostičkov, kjer se obloge lahko še hitreje nakopičijo.

[[image_1_article_65593]]

Nekateri ljudje so zaradi sestave svoje sline bolj nagnjeni k hitrejši mineralizaciji oblog, kar privede do še hitrejšega nastanka zobnega kamna. Prav tako imajo nekateri posamezniki genetsko zasnovo, nagnjeno k večjemu tveganju obsežnejše tvorbe zobnega kamna, kar pomeni, da se morajo še posebej posvetiti preventivnim ukrepom in dosledni ustni higieni.

V vsakem primeru je preprečevanje nastanka zobnega kamna zelo pomembno, saj njegova prisotnost ne samo, da otežuje čiščenje zob, ampak lahko tudi prispeva k vnetjem dlesni, paradontozi in na dolgi rok lahko tudi k izgubi zob.

Dejavniki tveganja

  • Slaba ustna higiena (nezadostno ščetkanje zob in nitkanje vodita do kopičenja plaka).
  • Prehrana, bogata s sladkorji in škrobom (ta hrana spodbuja rast bakterij v ustih).
  • Kajenje in uporaba tobaka (tobak spodbuja nastajanje oblog in zobnega kamna).
  • Genetika (nekateri ljudje so genetsko bolj nagnjeni k nastanku zobnega kamna).

Simptomi 

Zobni kamen je lahko prikrit, a nekateri simptomi so jasni znaki, da bi morali razmisliti o obisku zobozdravnika. Pomembno je, da te simptome prepoznamo pravočasno, saj zgodnje ukrepanje lahko prepreči nadaljnje zaplete in pojav paradontoze.

Najpogostejši znaki, ki kažejo na prisotnost zobnega kamna, so:

1. Vidne obloge na zobeh

Zobni kamen običajno prevzame rumeno ali rjavkasto barvo in je vidno nabran ob liniji dlesni ali med zobmi. Te obloge so trše in bolj trdovratne od običajnega plaka, kar pomeni, da jih s ščetkanjem ni mogoče odstraniti.

2. Občutek hrapavosti na zobeh

Ko z jezikom drsite čez zobe, lahko občutite hrapavost, še posebej ob robu dlesni, kjer se zobni kamen pogosto nabira.

3. Slab zadah

Bakterije, ki tvorijo zobni kamen, pogosto proizvajajo neprijetne vonjave. Če opazite, da je vaš zadah slab kljub rednemu ščetkanju in uporabi ustne vode, je to lahko znak, da se pod zobnim kamnom razmnožujejo bakterije.

[[image_2_article_65593]]

4. Vnetje in krvavitve dlesni

Če dlesni krvavijo med ščetkanjem ali nitkanjem, to lahko kaže na prisotnost zobnega kamna, ki prispeva k vnetju dlesni.

5. Občutljivost zob

Kot posledica vnetja dlesni, ki ga povzroča zobni kamen, lahko zobje postanejo bolj občutljivi na mraz, vročino ali sladkost. To je še posebej očitno, če je kamen prisoten ob koreninah zob.

6. Spremembe v ugrizu

V primerih, kjer zobni kamen že napreduje v paradontozo, se lahko zobje začnejo majati ali spreminjati svoj položaj, kar vpliva na ugriz in splošno udobje pri žvečenju.

Kakšne so posledice, če zobnega kamna ne odstranimo?

Neodstranjen zobni kamen lahko ima za ustno zdravje resne posledice. Na začetku povzroča vnetje dlesni, znano kot gingivitis, ki, če ostane nezdravljeno, lahko napreduje v paradontozo, bolj resno obliko bolezni dlesni.

Paradontoza lahko privede do poškodbe mehkih tkiv in kosti, ki podpirajo zobe, sčasoma pa lahko povzroči celo izgubo zob.

Če zobnega kamna ne odstranjujemo, to lahko prav tako povečuje tveganje za bakterijske okužbe v ustih, ki se lahko razširijo v druge dele telesa. Tako ima lahko nezdravljen zobni kamen široke sistemske učinke, od povečanega tveganja za srčno-žilne bolezni, do diabetesa in drugih vnetnih stanj.

Redno profesionalno čiščenje, kot ga izvajajo v Zobozdravstvu Diamant, in dobra ustna higiena sta ključna za preprečevanje teh resnih zdravstvenih težav.

Metode odstranjevanja

Zobni kamen je mogoče učinkovito odstraniti le s profesionalnimi dentalnimi postopki, ki jih izvaja usposobljeno osebje.

Metode odstranjevanja so:

  • Ultrazvočno čiščenje - ultrazvočni aparati vibrirajo s konico v ultrazvočnem frekvenčnem območju in tako uspešno odluščijo zobni kamen.
  • Ročno strganje - kamen se odstrani s pomočjo posebnih orodij za odstranjevanje trdovratnega kamna.
  • Poliranje - postopek po odstranitvi kamna, s katerim se zmanjša možnost ponovnega nalaganja oblog.

[[image_3_article_65593]]

Dosledna in ustrezna ustna higiena ter redni obiski pri zobozdravniku so torej ključnega pomena za ohranjanje zdravja zob ter dlesni. Če iščete strokovnjake, ki bodo vaše težave z zobnim kamnom profesionalno rešili, se obrnite na Zobozdravstvo Diamant!