Policisti različnih enot so na območju Mariborskega Pohorja, Kozjaka, Stražunskega gozda in na območju ob kanalu reke Drave, izvedli poostren nadzor na področju varstva okolja.

V nedeljo, 14. julija 2019, smo med 8. in 16. uro, na območju Mariborskega Pohorja, Kozjaka, Stražunskega gozda in na območju ob kanalu reke Drave, izvedli poostren nadzor na področju varstva okolja.

V poostrenem nadzoru poudarek na Zakonu o ohranjanju narave

V  poostrenem nadzoru so sodelovali policisti policijskih postaj PP Maribor II,  PP  Ruše,  PP Rače, PP Slovenska Bistrica, PP VSPK (vodnikov službenih psov  in  konjenikov) Maribor in policisti Gorske policijske enote iz Policijske uprave Maribor. Policisti  so  v  poostrenem nadzoru največji poudarek namenili upoštevanju Zakona  o  ohranjanju narave, predvsem v zvezi z vožnjo z vozili v naravnem okolju in Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju.

Zaradi vožnje po “ilegalkah” so jih dodobra oglobili

Policisti so v akciji poostrenega nadzora izdali 9 kazenskih odločb zoper posameznike, ki so kršili različne zakone. Tako so:
–  izdali 6 plačilnih nalogov zaradi parkiranja v naravnem okolju oz. izven petmetrskega  pasu  izven vozišča (kršitev določb 4. odstavka, v zvezi s 5. točko 1. odstavka 161. členom Zakona o ohranjanju narave (ZON)),
– podali 2 predloga drugemu prekrškovnemu organu, zaradi vožnje s kolesom v naravnem okolju (kršitev določb 1. točke 4 odstavka 161a. člena ZON),
– podali  obdolžilni  predlog  pristojnemu  Okrajnemu  sodišču, oddelek za prekrške,  zaradi vožnje neregistriranega mopeda brez veljavnega vozniškega dovoljenja  (Zakon  o  voznih  (ZVoz-1)  čl.  50/8-1-3  in Zakon o motornih
vozilih  (ZMV-1)  čl.  25/6-1).  Vozilo  smo  kršitelju, v skladu s 23. čl. Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), zasegli.

Ob tem se je na družbenem omrežju oglasil eden izmed očividcev, ki je napravil tudi nekaj fotografij med samim izrekanjem kazni prekrškarjem.

Očividec ogorčen, slab zakon preprečuje razvoj kolesarskega turizma

Napisal je, da so oboroženi policisti v “mega akciji” in vsemi pripomočki ustavljali kolesarje in jim pisali kazni. “Ti kolesarji so posebna vrsta kriminalcev, ki uničujejo gozdove in zadnji čas je, da jim pokažemo, da v gozdu, razen lubadarjev in dreves ter težke mehanizacije, nima kdo kaj početi,” je v sarkastičnem tonu zapisal Mariborčan. In še: “Čeprav kolesarji dokazano ne uničujejo gozda, si je policija vzela čas in naredil red ter rešila pravno državo,” je še dodal in pokritiziral zakon, ki uničuje razvoj kolesarskega turizma pri nas.