Obtoženi za lansko streljanje v lokalu v mariborski mestni četrti Pobrežje Bojan Preradović je po današnjem poročanju časnika Večer priznal krivdo za poskus uboja in bil obsojen na štiri leta zapora. Še preden je stopil pred sodnico, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde.

Ocenili, da je bil v času streljanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti

Streli v lokalu na Pobrežju so odjeknili 22. oktobra lani. Po ugotovitvah kriminalistov je takrat 36-letni obtoženi s pištolo sprožil dva strela proti 30-letnemu znancu, s katerim sta se sprla in že stepla. A ga s streloma ni uspel zadeti, saj mu je to preprečil njun znanec, oškodovanec pa je nato zbežal. Dogajanje je posnela varnostna kamera v lokalu.

Predsednica mariborskega okrožnega sodišča Jasna Murgel je za Večer potrdila, da je bil zoper obtoženega že opravljen predobravnavni narok. "S tožilstvom je predhodno sklenil sporazum o priznanju krivde, ki ga je sodišče sprejelo in po presoji zakonitosti kazenske sankcije obtoženemu izreklo v sporazumu dogovorjeno kazen štiri leta zapora," je pojasnila.

Kriminalisti so Preradoviću pripisali poskus umora, zaradi česar mu je sprva pretilo najmanj 15 let zapora. Po opravljeni sodni preiskavi, v kateri je njegova zagovornica Maja Vogrin ves čas zatrjevala, da je takšna pravna kvalifikacija pretirana oziroma napačna, je tožilka očitke zoper strelca nekoliko omilila in vložila obtožnico zaradi poskusa uboja.

Po pogajanju s tožilstvom je po poročanju Večera dosegel, da je tožilka Tadeja Majcen v zameno za takojšnjo priznanje krivde pristala na štiri leta zapora. Upoštevala je namreč olajševalno okoliščino, da je bil Preradović po oceni sodnega izvedenca psihiatra v času streljanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Kot še piše Večer, je tudi žrtev incidenta v zaporu, zaradi nekega preteklega incidenta.