Policisti Policijske uprave Maribor bodo, z namenom zmanjšanja problematike alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter s tem zagotavljanja ugodnejših in stabilnih prometno-varnostnih razmer, v soboto, 29. junija 2024, izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi, so sporočili s PU Maribor.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč, saj je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v prvih petih mesecih letošnjega leta še vedno visok in znaša 9,9 % (v letu 2023 je znašal 8,2 %).

Za zmanjšanje tovrstne prometno-varnostne problematike na PU Maribor vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo:

- da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu;

- da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti;

- da so vozniki posebej pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce in kolesarje.«