Na mariborskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje 23-letnemu Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora svojega nekdanjega dekleta. Danes sta se spopadla sodna izvedenca psihiatra, Peter Pregelj in Mladen Vrabič, ki imata diametralno nasprotna mnenja o Gašparičevu duševnem stanju v času napada, poročajo Slovenske novice. 

Tožilstvo vztraja pri 17 letih zapora ob priznanju krivde. Višji državni tožilec Darko Simonič je prepričan, da bi Gašparič brez hitrega posredovanja policije in srečnih naključij Majo zagotovo umoril. Zaradi izjemne brutalnosti napada mu je Simonič v primeru priznanja krivde predlagal 17 let zapora. Gašparič krivde ne priznava.

Različni mnenji 

Psihiatra se razhajata glede Gašparičevega duševnega stanja. Pregelj, ki ga je sodišče imenovalo, v mnenju ni zaznal nobenih motenj, ki bi bistveno vplivale na Gašparičevo sposobnost razumevanja in obvladovanja dejanj. Po drugi strani pa Vrabič, ki ga je najel Gašparičev zagovornik, meni, da je bil tragični dogodek posledica akutne stresne reakcije obtoženega na konec zveze z Majo. Vrabič je predlagal tudi izločitev javnosti, a mu sodnica ni ugodila.

Tožilstvo Gašpariču očita, da je na grozovit in zahrbten način poskušal vzeti življenje 21-letnemu dekletu. S pretvezo, da jo tam čakajo njegova pisma, naj bi jo 23-letnik zvečer zvabil v park, takrat pa jo napadel iz zasede in ji med drugim odsekal prst. Z napadom je po navedbah tožilstva končal šele takrat, ko sta tja prišla mimoidoča fant in dekle, ki sta slišala kričanje.

Vrabič je Pregljevo mnenje ostro kritiziral, češ da je ta zavajal sodišče in uporabljal neobstoječe lestvice stresorjev. Pregelj je vse očitke zavrnil in vztrajal pri svojih izsledkih. Tožilec Simonič je Vrabiču očital morebitno pristranskost, a jo je ta zanikal.

Vmes je, brez prisotnosti javnosti, pričala tudi oškodovanka, očitno je, da se je Maja začela zavzemati za obtoženega, kar je pred obravnavo potrdila tudi predsednica senata, navajajo Slovenske novice. "Stranke je namreč seznanila s pismom oškodovanke sodišču, v katerem naj bi ta stopila v bran obtoženemu, kar naj bi nakazovalo, da njun odnos še ni končan. To smo opazili tudi na obravnavah, ko se obtoženi z očmi, polnimi pričakovanj, pogosto obrača proti oškodovanki," so zapisali.
 

Sojenje se bo nadaljevalo. V naslednjih dneh bo sodišče zaslišalo še preostale priče, nato pa se bo Gašparič imel možnost braniti. Sodba se pričakuje v kratkem.