Na predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Celju se danes mati dečka, ki je junija lani umrl v razgretem vozilu pri Preboldu, ni želela izjasniti o krivdi. Njen partner je že na marčnem naroku zanikal krivdo. Predsednica sodnega senata Maja Manček Šporin je napovedala, da se bo glavna obravnava začela 20. maja ali junija, poroča STA.

Malomarnost, zanemarjanje, surovo ravnanje in droge

Tožilec Jošt Jeseničnik je danes ponovil, da materi umrlega otroka in njenemu partnerju očita štiri kazniva dejanja: povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletnih oseb, surovo ravnanje ter promet s prepovedanimi drogami, ki naj bi jih obtožena prodajala mladoletnikom in osebam v odvajanju.

Tožilec je zahteval izključitev javnosti iz dela sojenja za zaščito dobrega imena mladoletne osebe, kar je sodnica sprejela. Zagovornik obtožene, Andrej Kac, je predlagal obširnejšo izključitev javnosti za zaščito mladoletnih, kar je sodnica zavrnila, o tem bo odločal petčlanski sodni senat. Tožilec nasprotuje temu predlogu, ker je javnost že bila seznanjena z obtožnico.

Tožilec je glede lanskega dogodka pri Preboldu izjavil, da je bil otrok več ur privezan v otroškem sedežu v pregretem vozilu, kar je povzročilo odpoved možganov in srca ter posledično smrt otroka. Prav tako je poudaril, da je otrok živel v neprimernih razmerah; v domu so bile prisotne prepovedane droge, do katerih je imel dostop, in analize so v njegovi krvi na dan smrti pokazale sledi metadona in druge prepovedane sintetične droge. Dodatno je omenil, da je imel otrok zanemarjeno zobovje, kar je ogrožalo njegov zdrav razvoj. Obtožena je obtožnico razumela, vendar ni izrazila pripravljenosti za priznanje krivde.

Obtožena ne priznava krivde

Zagovornik obtožene, Kac, je predsednici sodnega senata vročil 11 dokaznih predlogov. Med temi predlogi je zahteval postavitev toksikološkega izvedenca, ki naj ugotovi količino zaužite prepovedane droge, in psihiatričnega izvedenca, ki bo raziskal morebitne interakcije med jemanjem drog in določenimi zdravili ter njihov vpliv na prištevnost obtoženke. Predlagal je tudi neposredno zaslišanje prič ter pridobitev posnetkov nadzornih kamer, ki so ujele vozilo, v katerem je otrok umrl, saj obtoženka sumi, da je bil avto med incidentom prestavljen.

Kac je zahteval tudi postavitev izvedenca dentalne medicine za oceno stanja otrokovega zobovja ter od centra za socialno delo zahteva odgovor o tem, ali so zaznali, da bi obtoženka, ki ima še tri mladoletne otroke, bila neskrbna mati. Dve leti star deček je 20. junija lani umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini, pri čemer naj bi bil v vozilu ujet najmanj dve uri. Kljub takojšnjemu posredovanju mimoidočega, ki je nudil prvo pomoč, intervenciji prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktivaciji helikopterja Slovenske vojske iz Maribora, je deček umrl na kraju dogodka.

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala zaradi različnih kaznivih dejanj. Eno osebo so obravnavali zaradi premoženjske kriminalitete in kaznivih dejanj z elementi nasilja, drugo pa zaradi suma na premoženjsko kaznivo dejanje. 

Celjska policija je obema osumljencema odvzela telesne tekočine za preverjanje prisotnosti prepovedanih drog med dogodkom. Za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti je zagrožena kazen od pol leta do pet let zapora, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.