Šest posto. Zračunano je bilo na 6 odstotkov. Ko je Ollie Watkins sinoči v Dortmundu v 91. minuti dobil tisto žogo Colea Palmerja in si jo odnesel še bolj desno, je imel šest odstotkov možnosti, da bo končala v nizozemskem golu. Mhm. Ampak eno je statistika, drugo pa Watkins, njegovi prijatelji in Palmer. Ker mogoče ti ljudje celo vedo cifre za nedeljski loto. Finalnega v Berlinu ali pa tistega »klasičnega«.

Pa daj, spet Angleži, spet (vsaj) podaljški

Sodobna statistika pravi, da je imel Watkins namreč xG (pričakovani goli) 0.06. Zračunano iz tisoč podobnih situacij. Hudo malo verjetno je bilo, torej, da bo 28-letni Watkins zabil. Mimo branilca Stefana de Vrija in golmana Barta Verbruggna. Ampak eno je pač statistika. Nogomet pa je to, kar je. Ker padejo taki goli. Akcija dveh rezervistov, ki ju je v igro poslal doma konkretno zašifmani selektor, za katerega namigujejo, da bo glede na svoj (ne)temperant, stoično držo in previdnost učitelj športne vzgoje za nacijo.

Toda ... Bam. Pa je šla noter. Fuzbal. Za zmago z 2:1 proti Nizozemski, ki je povedla, Angleži so se vrnili z enajstmetrovko, po kateri so spet bile v ospredju tiste tri črke V, A in R, na koncu pa je Watkins naredil nepričakovano. Ker priznajte, itak smo vsi že kritizirali. Pa daj, spet podaljški, pa ti Angleži, spet vsaj podaljški, pa ti res morijo.

Vmes letele že tudi plastenke

Angleži. Pardon izrazu, faking Angleži. Šlepali so se. Bodimo iskreni. Na krilih zlasti Judea Bellinghama in zbranosti Harryja Kanea vseeno niso dali zadovoljstva številnim domačim kritikom. Pa še onim, ki so šli v Nemčijo. Če ne veste, ko je četa Matjaža Keka v Kölnu proslavljala uvrstitev v osmino finala, so proti Angležem in zlasti selektorju Garethu Southgateu letele plastenke. Napolnjene s kritikami, zmerljivkami, zbadljivkami.

Pa čeprav je Anglija igrala v zadnjem finalu Eura 2020, ko je izgubila na Wembleyju proti Italiji, seveda, po enajstmetrovkah. Na svetovnem prvenstvu 2018 so bili v polfinalu in klonili proti Hrvaški, v Katarju 2022 pa izgubili v četrtfinalu s Francijo. Southgate je že tedaj podvomil, če naj nadaljuje, a mu je zveza zaupala, zdaj pa je po vseh kritikah spravil Anglijo v prvi finale velikega turnirja, ki ni odigran pri njih doma. Leta 1966 so seveda postali svetovni prvaki na Wembleyju v nori tekmi z Zahodno Nemčijo, leta 2021 pa v finalu covidnega Eura, kot rečeno, izgubili z Italijo.

Tri črke: V, A in R

[[image_1_article_68046]]

Podobno kot torkov polfinale je tudi sredin sprva obetal ogromno. Ker je dostavil. Kakšen uvodni gol pa je prilepil Xavi Simons. Vaaaau! Ja, moral bi biti bolje pokrit, pa vseeno. Spet zgodnji gol, nizozemski je padel še dve minuti prej kot francoski v torek. Ampak izkaže se, da je tudi to odločilo polfinalni tekmi.

Španci so sicer obrnili že do 25. minute, Angleži pa so še prej vsaj izenačili. Harry Kane, človek, ki verjetno zjutraj ve prej, v katero stran bo udaril penal kot to, katere spodnje gate bo oblekel, je zabil iz penala, čeprav je bil prav nad njim prekršek. No, je bil? Pa smo tam. Fuzbal. Kane je šel na polvolej, Denzel Dumfries je blokiral, strel pa je šel mimo gola. In to bi bilo to, če se ne bi vmešal VAR. Sprva je zgledalo kot blok, boljši kadri pa so pokazali iztegnjeno nogo Dumfriesa. In »štople«. In dotik v nogo. Kane je pomeril, to že, ni pa s polno silo in to je bilo dovolj. Za še en prepir.

Še Neville in Shearer začudena nad enajstmetrovko

Za Ronalda Koemana, selektorja Nizozemske, priložnost, da se postavi v vrsto tistih, ki so že rekli kot on: »VAR resnično uniči nogometno igro«. Koeman se je spomnil svojih izjemnih branilskih dni in povedal, da če se strela ne sme blokirati, potem Dumfries ne more primerno igrati nogometa.

Kar pa je izstopalo, sta bili izjavi nekdanjega angleškega branilca Garyja Nevilla, ki je dosojen penal označil za absolutno sramotno odločitev, ter izjemnega napadalca Alana Shearerja, ki je tudi razumel branilčevo namero. Ampak zdaj je, kar je. Če že, potem je lahko nekaj debat, ali je to bila res »clear and obvious« situacija, glede nato, da nemški sodnik Felix Zwayer ni dosodil ničesar. VAR je bil namreč mišljen kot dopolnilo in ne popravek.

Milijonar!

[[image_2_article_68046]]

Kakorkoli že, Ollie Watkins bo v nedeljo očitno v vsakem primeru milijonar. No, saj je itak že. Če pa brca žogo v premier ligi za Aston Villo. Zdaj, ko je zabil gol za finale, enega tistih golov, ki obogatijo kariero, pa sploh. Ampak očitno ima prijatelje, ki vedo še več od njega. »Toliko ljudi, ki mi je danes poslalo sporočilo, da bom nocoj zadel, je smešno. Upam, da bodo lahko storili enako za finale ali mi celo dali številke na lotu.« Lahko mu svetuje kar soigralec Palmer. Ko sta stala v 81. minuti ob avt liniji, sta se še enkrat več pomenkovala. »Prisežem, da sem pred tekmo rekel Colu, da bova danes pripravila akcijo za zadetek. Zato sva se tako veselila. Takoj, ko je dobil žogo, sem vedel, da jo bo podal meni.« Zamenjala sta pa Phila Fodna in Harryja Kanea. Dva, od katerih se nekako pričakuje, da bosta pripravila – takšen gol.

Kajti ne gre spregledati, da Watkins ni bil na spisku ne za Euro 2020 niti za SP 2022, Southgate pa ga je klical bolj po potrebi in mu namenjal večinoma obstransko vlogo. Watkins je kljub temu zabil tri gole na trinajstih tekmah (San Marinu v kvalifikacijah ter Slonokoščeni obali in Avstraliji na prijateljskih tekmah). Na Euru 2024 je dobil le 20 minut v remiju proti Danski. In devet zdaj proti Nizozemski, čeprav je bil imenovan za najboljšega »plejmejkerja« minule sezone premier lige, ko je zbral tudi največ (13) asistenc, za Aston Villo pa je na 146 tekmah zabil 59 golov, od tega kar 19 lani.

Zdaj se lahko nadeja precej več.

»Paše« tistih 0:0 z Anglijo

In še to. Anglija je seveda v Kölnu igrala tudi s Slovenijo. Tekma, o kateri se ne da kaj več povedati od tega, da sta obe ekipi pač napredovali, Anglija kot prva, Slovenija kot tretja. Občutek, če ti ponagaja kasnejši evropski prvak, je tudi kar specifičen. Ni nujno dober, še zlasti, če si imel občutek, da bi lahko iztržil še kaj več. Lahko pa tudi pokažeš in rečeš, e, saj ni čudno, da so bili boljši. Če kdo, to ve Maribor. Liverpool je resda v skupini zgazil vijoličaste, bolelo je tistih 0:7 v Ljudskem vrtu, toda na koncu igral v velikem finalu lige prvakov 2017/18.

[[image_3_article_68046]]