Zaradi finančnega prepada nameravajo dvigniti odkupno ceno premoga.

Foto: Facebook, Premogovnik Velenje.

Pri Holdingu slovenske elektrarne (HSE) so zatrdili, da Termoelektrarna Šoštanj nima več težav z insolventnostjo. Večje težave z likvidnostjo pa ima Premogovnik Velenje, v HSE so zato napovedali dekapitalizacijo podjetja, nameravajo pa tudi dvigniti odkupno ceno premoga, poroča Siol.

Premogovnik se je na robu finančnega prepada znašel zaradi  “poslovanja z izgubami, tudi kot posledica oslabitve sredstev v preteklih letih, zaradi neizpolnitve proizvodnih planov, negotovih in zahtevnih razmer na nabavnih trgih ter omejene maksimalne dolgoročne prodajne cene za premog,” je zapisano v letnem poročilu Holdinga.

TEŠ naj bi medtem letošnje poslovno leto končal s pozitivno ničlo, kar je v skladu s pričakovanji HSE. TEŠ je v osmih letih delovanja le enkrat posloval z dobičkom, in sicer lani, ko je dobil 261 milijonov evrov od poravnave z ameriškim podjetjem General Electric. Poravnava je bila večja, kot je podjetje ustvarilo iz prodaje električne energije.

Zagotovilo, da bodo poskušali maksimizirati proizvodnjo premoga

Predsednik vlade Robert Golob je prejšnji teden v Velenju skupaj z ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom obiskal Premogovnik Velenje. Kot je dejal, se je v pričakovanju energetsko hude zime želel prepričati o tem, kakšno je stanje na deponiji premoga. Stanje pa je po njegovih besedah slabo, saj je na njej za vsega dva tedna zalog.

To je glavni razlog, da je vlada HSE naročila, da takoj začne z aktivnostmi za uvoz premoga. Ne zato, da bi nadomestil proizvodnjo premogovnika, pač pa obratno, saj želimo, da bi premogovnik maksimalno in takoj povečal proizvodnjo. Kot smo bili danes seznanjeni, žal to ne gre tako hitro,” je dejal premier.

Generalni direktor Premogovnika Velenje Janez Rošer je takrat zagotovil, da bodo skušali maksimizirati proizvodnjo premoga ter zagotoviti večje zaloge na deponiji premoga. Glede načrtov za zaprtje premogovnika do leta 2033 je dejal, da je treba temu v sedanjih časih energetske draginje pristopiti smotrno.