Oktobrske položnice za septembrsko električno energijo bodo zahtevale višjo ceno in takšne bodo ostale do konca leta. 1. januar pa bo prinesel še večje podražitve.

Področje obračuna električne energije in vseh pripadajočih dodatnih stroškov je letos zaznamovano z reguliranimi cenami, nekaterimi nižjimi prispevki in nižjim davkom na dodano vrednost, kot poroča tudi Žurnal24. Zaradi energetske krize je vlada lani poleti podaljšala veljavnost nižje trošarine za vsako porabljeno kilovatno uro električne energije.

Z lanskim 1. septembrom pa je sledilo določilo vlade o najvišji dovoljeni ceni električne energije, ki naj bi veljala do 31. avgusta letos. Prepolovila je znesek prispevka za zagotavljanje podpor v proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov (OVE + SPTE) in znižala DDV iz 22 na 9,5 odstotka. Od takrat je vlada sprejela še popravek uredbe o določitvi cen električne energije in veljavnost navzgor omejenih cen podaljšala do konca leta 2023. Višina trošarine pa ostaja enaka, in sicer 0,00153 evra na kilovatno uro elektročne energije.

Ukrep znižane stopnje davka se je iztekel

Junija se je iztekel ukrep znižane stopnje davka na dodano vrednost, ki ga vlada ni podaljšala, posledično se od takrat na vse postavke na računu ponovno obračuna 22-odstotna stopnja DDV, kar je bila letošnja prva resnejša podražitev elektrike. Naslednja pa se bo poznala na septembrskih položnicah, saj od 1. septembra naprej namreč ne velja več ukrep polovične cene za prispevek STPE in OVE, kar se bo na položnici poznalo za 0,73896 evra.

Cena se obračuna glede na priključno moč, kar pomeni, da se bodo odjemalce s priključno močjo denimo 7 kW položnice povišale za 2,59 evra, z DDV pa bo znesek višji za 3,16 evra.

Na Žurnalu24 so izračunali, koliko bodo zaradi različnih ukrepov letos položnice višje od lanskih septembrskih. Položnica gospodinjstva, ki je v obeh mesecih porabilo na primer 200 kWh električne energije, bo višja za približno osem evrov. Iz 40 evrov lani se bo povišala na 48 evrov. Še večja bo razlika pri tistih, ki porabijo precej več elektrike, na primer 1000 kWh na mesec in imajo priključno moč 10 kW. Lani so plačali 166 evrov, letos bo znesek približno 189 evrov, torej za približno 23 evrov višji.

Septembra veljavne cene se do konca leta naj ne bi spremenile. Podražitve pa lahko pričakujemo po novem letu, ko bo prenehal veljati še zadnji od ukrepov, ki določa najvišje dovoljene cene električne energije.

V začetku prihodnjega leta se obetajo občutne podražitve

Po novem letu pa bo cena električne energije prepuščena trgu. Vlada pa se bo dogovarjala le o ciljnih ukrepih za najranljivejše skupine prebivalcev, kot je za medije nedavno povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Natančnejših informacij o tem pa za zdaj še ni.

Kot je napovedal direktor Elesa Aleksander Mervar se nam v začetku prihodnjega leta obetajo občutne podražitve. Čeprav se cene na trgih umirjajo, pa se lahko pričakuje, da bodo v prihodnjem letu le-te okoli 160 evrov na megavatno. Šele leta 2026 naj bi se cene stabilizirale okoli 115 evrov na megavatno uro. Vsekakor pa cene, ki smo je bili vajeni pred energetsko krizo, ne bo več.  Dodatno bo na ceno elektrike v prihodnje vplivala tudi omrežnina. 1. marca 2024 bo tako začela veljati nova metodologija obračuna omrežnine, kar bo za marsikoga pomenilo bistveno višji račun za elektriko.