Globalno

Znanstveniki postavili nov mejnik v ustvarjanju čiste energije

Uredništvo , 09.02.24 ob 17:18

Ena največjih in najmočnejših fuzijskih naprav na svetu, je postavila svetovni rekord v proizvodnji energije.

Znanstveniki postavili nov mejnik v ustvarjanju čiste energije
Fotografija je simbolična.

Skupni evropski torus (JET), ena največjih in najmočnejših fuzijskih naprav na svetu, je v Culhamu postavila svetovni rekord v proizvodnji energije, poroča portal Siol.net. Gre za izjemen mejnik na področju fuzijske znanosti in inženirstva.

Cilj raziskav je s pomočjo fuzije zagotoviti neomejen vir čiste energije. Zadnji poskusi so tako znova potrdili sposobnost zanesljivega ustvarjanja fuzijske energije. Hkrati je po več kot 40 letih raziskav fuzije postavljen nov rekord v proizvodnji čiste energije še navajajo.

V najnovejših poskusih z devterijem in tritijem (DTE3) je JET v petih sekundah proizvedel prelomni rekord 69 megadžulov energije, za kar je v tokamaku porabil le 0,2 miligrama goriva.  

Jedrska fuzija je proces, ki daje energijo soncu in poganja zvezde

V tem procesu se pari majhnih atomskih delcev segrejejo in združijo v en težji delec, ki sprosti koristno energijo. Če bi ga uspešno razširili na komercialno raven, bi lahko proizvedli neskončne količine čiste energije brez ogljika. In kar je bistveno, v primerjavi z vetrno in sončno energijo ne bi bili odvisni od vremena.  "Devetinšestdeset megadžulov energije v petih sekundah je dovolj za štiri do pet vročih kadi vode. Energije še ni veliko in smo še daleč od jedrskih elektrarn. A z vsakim poskusom korak bližje, " piše Siol.net. "Naša uspešna predstavitev vliva večje zaupanje v razvoj fuzijske energije. Poleg novega rekorda nam je uspelo doseči še neizmerjene rezultate in poglobiti naše razumevanje fizike fuzije," je ob tem povedal Ambrogio Fasoli, programski vodja pri EUROfusion.