Znanstveniki verjamejo, da so odkrili manjkajočo povezavo, ki v celoti pojasnuje, kako nezdrava hrana povečuje tveganje za raka. Študija iz Singapurja je analizirala vpliv metilglioksala, spojine, ki jo telo sprosti, ko razgrajuje sladko in mastno hrano, na gen, ki pomaga v boju proti tumorjem, piše Daily Mail.

Med mlajšimi je prišlo do porasta raka, je to razlog?

V prvi tovrstni študiji so znanstveniki ugotovili, da je metilglioksal lahko začasno izklopil sposobnost gena BRCA2 za zaščito pred nastankom in rastjo raka. Zdravniki že desetletja vedo, da je uživanje hitre hrane povezano z veliko večjim tveganjem za raka, tudi če oseba ni debela, vendar natančen mehanizem, kako se to zgodi, še vedno ni popolnoma jasen.

A to bi lahko vsaj delno pojasnilo, zakaj je med mlajšimi, sicer popolnoma zdravimi Američani, prišlo do porasta raka (predvsem debelega črevesa).

Dr. Ashok Venkitaraman, avtor študije in direktor Centra za raziskave raka na Nacionalni univerzi v Singapurju, je dejal: "Metilglioksal sproži uničenje proteina BRCA2 in zmanjša njegovo raven v celicah. Ta učinek je začasen, vendar lahko traja dovolj dolgo, da zavira delovanje BRCA2 pri preprečevanju tumorjev."

Če pogosto jeste takšno hrano, se lahko poveča količina poškodb genov, kot je BRCA2

Opozoril je, da lahko ponavljajoča se izpostavljenost, kot je pogosto uživanje predelane hrane in rdečega mesa, med drugim povečajo količino poškodb genov, kot je BRCA2. 

"Dobro je dokumentirano, da so nekateri posamezniki izpostavljeni visokemu tveganju za razvoj raka dojke, jajčnikov, trebušne slinavke ali drugih vrst raka, ker so od svojih staršev podedovali napačno kopijo gena BRCA2 za preprečevanje raka," je dejal dr. Venkitaraman. "Naše nedavne ugotovitve kažejo, da so celice takšnih posameznikov še posebej občutljive na učinke metilglioksala, kemikalije, ki nastane, ko naše celice razgradijo glukozo za pridobivanje energije. Ugotovili smo, da metilglioksal zavira funkcijo preprečevanja tumorjev BRCA2, kar na koncu povzroči napake v naši DNK, ki so zgodnji opozorilni znaki razvoja raka."

Nova študija je bila prejšnji teden objavljena v reviji Cell.

Vendar je skupina opozorila, da je na to temo potrebnih več raziskav, saj je bila študija izvedena na celicah v laboratoriju, ne na ljudeh. Raziskava je zadnja na dolgem seznamu študij, ki kažejo, da prehrana lahko vpliva na tveganje za nastanek raka, zlasti raka debelega črevesa.

Raziskava klinike Cleveland je na primer pokazala, da imajo ljudje, mlajši od 50 let, ki uživajo veliko rdečega mesa in sladkorja, nižje ravni spojine citrat, ki nastane, ko telo hrano pretvori v energijo in dokazano zavira rast tumorja.