Jared Kushner, zet in nekdanji svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je ta vikend potrdil obsežne nepremičninske načrte v Albaniji in Srbiji. Tuji mediji poročajo, da naj bi vrednost njegovih naložb presegla milijardo dolarjev.

Luksuzni hoteli in več kot 1500 stanovanjskih enot

V petek je Kushner na omrežju X delil koncepte za razvoj projektov na albanski obali in v središču Beograda, ter obenem objavil štiri slike prihodnjih nepremičninskih kompleksov. Po poročanju portala Euronews Albania se njegovo podjetje Affinity Partners iz Miamija pogovarja z vladama obeh držav o naložbah v luksuzne turistične nepremičnine v vrednosti več kot milijardo dolarjev, ki vključujejo zemljišča pod nadzorom vlade, poroča tudi STA.

V Albaniji namerava Kushnerjevo podjetje zgraditi luksuzno letovišče na delu največjega albanskega otoka Sazan, ki je bil prej vojaško oporišče. Kushner je dejal, da ima otok Sazan enega najbolj nedotaknjenih in edinstvenih obalnih pasov, kar je kadarkoli videl. Poleg tega na jugu Albanije na otoku Zvernec namerava zgraditi več hotelov in več sto vil. "Zelo smo navdušeni. Čeprav dogovori še niso zaključeni, smo zelo blizu," je pojasnil Kushner za Bloomberg.

V Srbiji njegovo podjetje namerava zgraditi luksuzni hotel s poslovnimi prostori in več kot 1500 stanovanjskimi enotami. Kushnerjevi načrti na Balkanu, po poročanju Euronewsa, delno temeljijo na odnosih, ki jih je vzpostavil med predsedovanjem Trumpa, pri čemer mu je pomagal njegov prijatelj in nekdanji posebni odposlanec ZDA za dialog med Kosovom in Srbijo, Richard Grenell.

Kushner in njegova žena Ivanka Trump sta Albanijo obiskala dvakrat po odhodu iz Bele hiše. S Grenellom sta se srečala s tamkajšnjim premierjem Edijem Ramo.