Večje dele ZDA so v torek prizadele nevihte z močnimi padavinami in vetrom, z juga države pa poročajo o tornadih. Najmanj trije ljudje so umrli, več sto tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Padlo tudi  po pet centimetrov snega na uro

Z vzhoda ZDA so v torek poročali o hudourniških poplavah, sunkih vetra s hitrostjo 80 kilometrov na uro in nevihtah. Guverner New Jerseyja Phil Murphy je v izjavi za lokalne medije posvaril, da gre za nenavadno neurje, ki je prineslo okoli 100 milimetrov padavin.

Jugovzhod ZDA, tudi Florido, pa so prizadeli tornadi, ki so uničevali hiše in podirali drevesa. V povezavi z neurjem iz Alabame, Severne Karoline in Georgie poročajo o skupno treh mrtvih, med drugim zaradi podrtega drevja in prevrnjenih mobilnih hišic. Okoli 890.000 odjemalcev je bilo v torek zvečer brez elektrike, predvsem na vzhodu ZDA.

Medtem iz osrednjega dela države poročajo o obilnem sneženju, padlo je tudi po pet centimetrov snega na uro. Najhuje je na srednjem zahodu, fronta pa se premika proti severu. Na severozahodu države pa so izdali prvo opozorilo pred snežnim viharjem v zadnjem desetletju za območje Kaskadnega in Olimpijskega gorovja.

Snežni viharji bodo predvidoma vztrajali še danes. Pričakujejo, da bo skupno zapadlo več deset centimetrov snega.

Vremenske razmere pa vplivajo tudi na letalski promet, saj so v torek odpovedali več kot 1300 letov, okoli 8600 pa jih je imelo zamude. Nekaj odpovedi je sicer povezanih s prizemljitvijo letal boeing 737 max 9 po nedavni nesreči.