V Rimu so danes zasegli šest ton nezakonitih pirotehničnih izdelkov v okviru prizadevanj italijanske policije, da bi zatrla uporabo potencialno smrtonosne pirotehnike pred silvestrovanji. Zaradi petard in ognjemetov, ki so priljubljeni še zlasti v Neaplju, vsako leto v Italiji zabeležijo številne poškodbe, nekateri primeri se končajo tudi s smrtjo.

Pričakujejo, da ljubitelji pirotehnike prepovedi ne bodo upoštevali

Večja italijanska mesta, med njimi Rim in Palermo, so letos prepovedala ognjemete na silvestrovo, a je kljub temu pričakovati, da ljubitelji pirotehnike prepovedi ne bodo upoštevali, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Praznovanja so najglasnejša in najnevarnejša v južnem mestu Neapelj, kjer je vsako leto število žrtev uporabe pirotehnike v Italiji najvišje.

Neapeljska mladina rada poimenuje ognjemete s strašljivimi ali šaljivimi imeni. Med zadnjimi v ponudbi visoko eksplozivnih ognjemetov je Bomba Kvara, poimenovan po gruzijskem nogometašu Hviči Kvarachelii, ki je v pretekli sezoni navduševal navijače Neaplja, zaradi podobnosti z Diegom Maradono pa se ga je oprijel vzdevek Kvaradona, poroča Ansa.

Bomba Kvara je zadnja v vrsti zloglasnih ognjemetov iz preteklih let v Neaplju, ki vključujejo tudi bombo Covid, Ramba 1, Kamikazo, bombo bin Laden, bombo Maradona, papeževo bombo in Rdeči oktober.

Italijanska policija je tudi letos v prednovoletnem času zasegla več ton nezakonitih pirotehničnih sredstev. Lani v tem času v Italiji niso zabeležili smrtnih žrtev, je pa bilo več ljudi poškodovanih, večina v Neaplju.

Leta 2008 se je na stotine Neapeljčank, naveličanih pokanja, združilo v nenavadni akciji in zagrozilo, da se bodo odpovedale spolnim odnosom, razen če njihovi moški obljubijo, da se bodo vzdržali pokanja z nevarno pirotehniko.

STA