Zveza Nato danes začenja največjo letalsko vajo v zgodovini zavezništva, ki bo potekala do 23. junija. Koordinirala jo bo Nemčija, v njej pa bo sodelovalo približno 220 bojnih letal in 10.000 vojakov iz 25 članic in partneric Nata, tudi Slovenije.

Vajo, imenovana Air Defender 23, so zasnovali leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim, čeprav ni uperjena proti nikomur, je pred vajo izjavil generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, poveljnik nemških zračnih sil. “Smo obrambno zavezništvo in vaja je kot taka tudi zasnovana,” je še pojasnil.

25 držav

Ameriška veleposlanica v Nemčiji Amy Gutmann je medtem dejala, da je namen vaje poslati jasno sporočilo številnim državam, tudi Rusiji. Michael Loh, direktor ameriške letalske nacionalne garde, pa je dodal, da bo vaja “dopolnila trenutno navzočnost ZDA v Evropi in zagotovila usposabljanje na višji ravni”.

Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji. 25 sodelujočih držav namerava raziskati, kako bi se njihove zračne sile odzvale in sodelovale v primeru vojaške krize. V okviru vaje je načrtovanih tudi približno 2000 poletov.

V vaji bo sodelovalo 25 držav: Belgija, Bolgarija, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Japonska, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovenija, Švedska, Španija, Češka, Turčija, Madžarska, ZDA in Velika Britanija.

Slovenska vojska bo na vaji sodelovala med 19. in 23. junijem z osmimi specialisti s področja letalstva. Njihova naloga bo v okviru poveljstva za zračne operacije sodelovati pri načrtovanju letalskih operacij na vaji, je sporočilo obrambno ministrstvo.

STA