Globalno

Za ves Jadran velja rdeče opozorilo

Uredništvo , 22.08.23 ob 14:10

Za ves Jadran danes velja rdeče opozorilo zaradi vročinskega vala.

Za ves Jadran velja rdeče opozorilo

Hrvaško, zlasti jadransko obalo, je zajel nov vročinski val, ki se bo do petka še krepil, opozarjajo vremenoslovci. Državni hidrometeorološki zavod je izdal rdeče vremensko opozorilo za štiri regije. Opozorilo zaradi visokih temperatur velja od danes do petka za reško in dubrovniško območje, od srede pa za kninsko in splitsko regijo.

Vročina, ki se bo do konca tedna še stopnjevala, bo predvidoma zajela tudi nekatere dele v notranjosti države. Za Osijek za četrtek in petek tako velja oranžno vremensko opozorilo, enako opozorilo pa za petek velja tudi za Zagreb, Karlovec in Gospić.

Temperature na Hrvaškem se bodo danes povzpele do 37 stopinj Celzija. Padec temperatur vremenoslovci napovedujejo za konec tedna, predvidoma z nedelje na ponedeljek. Takrat bi nekatera območja lahko zajele tudi silovite nevihte.

Najbolj vroče je bilo danes ponoči sicer v Dubrovniku, kjer se temperatura ni spustila pod 30 stopinj Celzija. Danes ob 9. uri je že presegala 32 stopinj.

Z visokimi temperaturami se spopadajo tudi v drugih državah v regiji, a vremenoslovci tam niso izdali rdečih opozoril.

V črnogorski Podgorici so ponoči tako zabeležili najtoplejšo avgustovsko noč od začetka meritev. Kot navaja črnogorski časnik Vijesti, je temperatura v prestolnici ponoči samo v enem trenutku padla malo pod 30 stopinj. V najbolj znanem turističnem kraju v državi, Budvi, se temperatura v tem času ni spustila pod 31 stopinj.