Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na dvodnevni obisk na Kitajsko, kjer se je srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Xi je v pogovoru s starim prijateljem, kot je imenoval Putina, potrdil dobre meddržavne odnose in ocenil, da prispevajo k miru. Voditelja sta se strinjala o potrebi po politični rešitvi vojne v Ukrajini.

Menita, da odnosi med Kitajsko in Rusijo stabilizirajo mednarodni prostor

Kitajska je pripravljena sodelovati z Rusijo pri podpori poštenosti in pravičnosti v svetu, so po srečanju Xija in Putina sporočili iz pekinškega zunanjega ministrstva. Tudi Putin meni, da odnosi med Kitajsko in Rusijo stabilizirajo mednarodni prostor. Ob tem je izrazil hvaležnost Kitajski za njene mirovne pobude v Ukrajini, poročanje ruskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Današnji odnosi med Kitajsko in Rusijo so plod trdega dela, zato jih morata obe strani ceniti in negovati, je na srečanju dejal Xi. Tudi Putin ni skrival prijateljskih čustev. "Odnosi med Rusijo in Kitajsko niso oportunistični in niso usmerjeni proti nikomur," je dejal.

Po srečanju za zaprtimi vrati sta voditelja podpisala sporazum o poglobitvi strateškega partnerstva med državama, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema AFP. Srbska tiskovna agencija Tanjug navaja še poročanje ruske agencije Ria novosti, da sporazum odpira pot za številne bilateralne dogovore in da poudarja vodilno vlogo Kitajske in Rusije pri oblikovanju pravične in demokratične svetovne ureditve.

Voditelja sta se dotaknila tudi vprašanja Ukrajine. Kot je dejal Xi, sta se obe strani strinjali, da je "politična rešitev ukrajinske krize pravilna usmeritev".

Putin, ki se je s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom nazadnje srečal oktobra, bo tokrat poleg Pekinga obiskal še mesto Harbin na severovzhodu države. To je njegov prvi obisk v tujini, potem ko je v začetku meseca prisegel za peti mandat na položaju predsednika Rusije. Rusija zlasti v luči sankcij Zahoda zaradi vojne v Ukrajini vidi Kitajsko kot ključno zaveznico in gospodarsko rešilno bilko.

STA