Danes bo povečini sončno, pihal bo veter vzhodnih smeri. Nastala bo kakšna ploha ali nevihta, lahko tudi v noči na torek. Temperature bodo v Gornjesavski dolini okoli 26, drugod od 28 do 32 °C.

Obeti

Jutri bo na Primorskem sončno, drugod bo sprva zmerno do pretežno oblačno, možna bo kakšna ploha. Čez dan se bo jasnilo. Popoldne bo predvsem v hribovitih krajih kakšna nevihta. Na Primorskem bo do večera pihala šibka burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa vzhodni veter. Po poročanju Agencije RS za okolje bodo najnižje jutranje temperature od 15 do 21, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 28 do 33, na Primorskem 34 °C.V sredo in četrtek bo sončno, še bolj vroče in soparno, popoldne bodo posamezne nevihte.

Napoved za sosednje pokrajine

Prevladovalo bo sončno vreme. Popoldne bodo posamezne nevihte, verjetnejše v hribovitih krajih. Jutri bo sončno, v Alpah in Gorskem Kotarju popoldne ni izključena kakšna nevihta.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je, po poročanju STA, za torek zaradi visokih temperatur izdal oranžno vremensko opozorilo za reško, splitsko in dubrovniško območje. V sredo bo za to območje zaradi nevarne vročine veljalo rdeče vremensko opozorilo. Zelo velika nevarnost bo zaradi izjemno visokih temperatur na jadranski obali veljala tudi v četrtek. V preostalih delih države bo nevarnost zaradi vročine po trenutnih napovedih vremenoslovcev prav tako velika. Srbska hidrometeorološka služba (RHMZ) je danes opozorila, da bo vročinski val trajal do konca tedna.

Temperature bodo od srede predvidoma dosegale do 40 stopinj Celzija, večina urbanih središč pa po napovedih vremenoslovcev lahko pričakuje tropske noči.

V Bosni in Hercegovini bo po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH najbolj vroče na jugu države. Tam se bodo temperature v torek in sredo povzpele do 38 stopinj Celzija, v četrtek pa bodo še za stopinjo višje. V Albaniji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP temperature medtem že presegajo 40 stopinj Celzija. Velika vročina povečuje tudi tveganje za požare, zato je albanska vlada danes napovedala, da bo za "vsak nameren ali nenameren požar" zagrožena 15-letna zaporna kazen. Nov vročinski val prihaja tri tedne po zadnjem, ki je v Črni gori ter večjem delu Dalmacije, BiH in Albanije povzročil izpad električne energije. Izpad naj bi se začel v Albaniji, potem ko je zaradi visokih temperatur prišlo do okvare na daljnovodu, ki državo povezuje z Grčijo.

Vpliv vremena na počutje

[[image_1_article_67945]] 

V torek bo vpliv vremena na počutje ugoden, le sredi dneva in popoldne bo povečana toplotna obremenitev. Tudi v sredo dopoldne bo vpliv vremena na počutje ugoden, popoldne pa bo vreme na počutje vplivalo zmerno obremenilno, stopnjevala se bo tudi toplotna obremenitev. Občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave.

Junij je bil po vsem svetu najtoplejši doslej

Minuli mesec je bil po celem svetu najtoplejši zabeleženi junij doslej, je danes sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Po njihovih podatkih je od junija lani naprej vsak mesec podrl svoj temperaturni rekord - po vsem svetu so tako zabeležili niz 13 mesecev z rekordno visoko temperaturo. "Gre za več kot statistično izstopanje. Ta pojav opozarja na pomembno spremembo v podnebju, ki je še ni konec," je povedal vodja službe Carlo Buontempo. "Tudi če se ta niz ekstremov ustavi, bomo nedvomno priča novim rekordom, saj se podnebje še naprej segreva," je opozoril. Junijska najvišja temperatura je podrla prejšnji rekord, postavljen junija lani. Rekord so zabeležili skoraj natanko na polovici letošnjega leta, ki so ga zaznamovale skrajne vremenske razmere, od poplav do vročinskih valov. Od Indije do Savdske Arabije ter v ZDA in Mehiki so v prvi polovici leta zabeležili žgočo vročino.

Nepretrgano deževje - pojav, ki ga znanstveniki prav tako povezujejo s segrevanjem planeta - je povzročilo hude poplave v Keniji, na Kitajskem, v Braziliji, Afganistanu, Rusiji in Franciji. Grčijo in Kanado so pestili gozdni požari, orkan Beryl, ki je prejšnji teden pustošil po Karibih, pa je postal najzgodnejši zabeleženi atlantski orkan pete stopnje. Niz rekordnih temperatur je sovpadel z podnebnim pojavom El Nino. Ta sicer prispeva k temperaturnim rekordom, vendar ni edini dejavnik, je pojasnil Copernicusov klimatolog Julien Nicolas. Tudi temperature morske gladine so v juniju dosegle nov mejnik - 15 zaporednih mesecev rekordnih temperatur, še dodaja STA.