Globalno

VIDEO: Več kot dva milijona vernikov danes časti črnega Jezusa

Uredništvo , 09.01.24 ob 12:58

Bosonogi verniki v procesiji, ki bo trajala 18 ur, častijo Črnega Nazarečana, lesen kip Jezusa Kristusa na križu.

VIDEO: Več kot dva milijona vernikov danes časti črnega Jezusa
Vir: Twitter

V prestolnici Filipinov se je danes 2,6 milijona katoliških vernikov udeležilo procesije, s katero častijo več sto let star kip črnega Jezusa. Za varnost vernikov skrbi več kot 15.000 policistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Procesija znova poteka po treh letih, saj so bila množična praznovanja zaradi pandemije covida-19 odpovedana.

Kip s čudežno močjo

Procesija skozi mesto do cerkve Quiapo, ki jo spremlja ogromna množica ljudi, bo po navedbah organizatorjev predvidoma trajala 18 ur. Bosonogi verniki v procesiji častijo Črnega Nazarečana, lesen kip Jezusa Kristusa na križu v naravni velikosti, ki naj bi imel čudežno moč.

Gre za enega največjih verskih dogodkov na večinsko katoliških Filipinih, ki ga praviloma spremljajo kaotični prizori. Mnogi verniki namreč v verski vročici plezajo en prek drugega in skušajo na vsak način priti do kipa. Številni Filipinci verjamejo, da jih lahko dotik kipa ozdravi neozdravljivih bolezni in jim prinese srečo.

Kip naj bi leta 1606 v Manilo iz Mehike prinesli španski misijonarji. Njihovo ladjo je zajel požar, a kip kot po čudežu ni zgorel. Je pa nato dobil naziv Črni Nazarenčan.

STA