V močnem potresu, ki je v ponedeljek pozno zvečer prizadel severozahod Kitajske, je umrlo najmanj 118 ljudi, več kot 200 je ranjenih. Najhuje je potres z magnitudo 6,2 prizadel provinco Gansu, žrtve in škodo so zabeležili tudi v sosednji Qinghai. Tisoče reševalcev v temperaturah pod lediščem pomaga preživelim v eni najrevnejših kitajskih pokrajin.

Poškodovanih več kot 6000 tisoč hiš, prekinjena oskrba z elektriko in vodo

Večino življenj je potres terjal v okrožju Jishisan v provinci Gansu, v sosednji Qinghai pa je umrlo 11 ljudi. Poročajo tudi o veliki škodi na cestah in drugi infrastrukturi. Poškodovanih naj bi bilo več kot 6000 hiš, v več krajih je prekinjena oskrba z elektriko in vodo.

 

#Breaking: Moments after a man was pulled from the rubble of a fallen structure.

1,100 rescue personnel with over 40,000 pieces of equipment and 18 sniffer dogs were sent to the M6.2 earthquake-affected regions in the provinces of Gansu and Qinghai in northwest China.#Chinapic.twitter.com/yYZ1F2rV4F

— Asian Politico (@AsianPolitico) December 19, 2023

Vlada v Pekingu je na pomoč lokalnim reševalcem poslala dodatne ekipe. Kitajski predsednik Xi Jinping je v izjavi pozval, da je treba storiti vse, da se pomaga poškodovanim in reši ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

The effected areas: Gansu and Qinghai are from the important Islamic regions in China.

This is a Halal restaurant that was effected by the earthquake. https://t.co/gaG6utTe9p pic.twitter.com/wZgxA4F2pP

— Takeda Shingen 虎 | とら (@LarMusulman) December 19, 2023

Na prizadetem območju sicer vladajo zelo nizke temperature, ki se gibljejo okrog deset stopinj pod ničlo. Fotografije v kitajskih medijih prikazujejo ljudi, ki so se ob tresenju tal zatekli na prosto, in reševalce, ki se prebijajo med ruševinami porušenih stavb. Ponekod so že postavili šotore za zasilno namestitev.

Moč potresa izmerili na 5,9

Kitajske oblasti so moč potresa izmerile pri 6,2, medtem ko je ameriški geološki inštitut USGS nameril jakost 5,9, in sicer na globini deset kilometrov. Po navedbah lokalnih oblasti je območje streslo še vsaj deset popotresnih sunkov, v prihodnjih dneh bi se jih lahko zvrstilo še več. Kasneje so potres z močjo 5,2 zabeležili tudi v provinci Xinjiang še dlje na severozahodu države. Kitajska leži na stičišču več tektonskih plošč in je močno nagnjena k potresom.

 

Breaking : 111 people have been died and more than 200 have been injured after a 6.2-magnitude earthquake hit China's #Gansu and #Qinghai provinces.#Earthquake pic.twitter.com/oev7bAv38a

— uthwalbaava (@MehrGulFraz) December 19, 2023

Septembra lani je v potresu z močjo 6,6 v provinci Sečuan na jugozahodu države umrlo več kot 60 ljudi, pred tem pa je leta 2008 v isti provinci potres z močjo 7,9 terjal več kot 80.000 življenj. Provinco Gansu je izjemno hud potres prizadel leta 1920, ko je umrlo več kot 200.000 ljudi.