Globalno

VIDEO: V bombnem napadu na tržnico najmanj 18 mrtvih

Uredništvo , 21.01.24 ob 13:27

V napadu na tržnico ubitih najmanj 18 ljudi, še 13 naj bi jih bilo ranjenih.

VIDEO: V bombnem napadu na tržnico najmanj 18 mrtvih
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V domnevno ukrajinskem bombnem napadu na tržnico v Donecku ubitih najmanj 18 ljudi, 13 pa naj bi jih bilo ranjenih, so danes sporočile Moskvi zveste oblasti zasedene ukrajinske regije Doneck. Ruska vojska pa je medtem sporočila, da je prevzela nadzor nad vasjo v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine, poročajo tuje tiskovna agencije.

Še 13 je ranjenih

Proruski voditelj regije Doneck Denis Pušilin je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da so ukrajinske oblasti napad izvedle danes v jutranjih urah, ko je bilo na tržnici največ ljudi. Po njegovih zadnjih informacijah je napad terjal 18 smrtnih žrtev, 13 je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Župan Donecka Aleksej Kulemzin je sprva sicer sporočil, da je bilo v obstreljevanju na severovzhodu mesta ubitih osem ljudi, Kritičen je bil, da so ukrajinske oborožene sile storile "barbarski napad na del mesta, kjer živijo civilisti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva si je del regije Doneck priključila jeseni leta 2022, a ruske oblasti nimajo popolnega nadzora nad območjem. Ukrajinske oborožene sile se sicer že dlje časa trudijo prevzeti nadzor nad regijo.

Vojskovanje med ruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko je na območju Donecka prvič izbruhnilo leta 2014, potem ko je val protestov s položaja ukrajinskega predsednika odnesel Viktorja Janukoviča, ki je bil zaveznik Kremlja.

Spopadi tudi v drugih regijah

Spopadi se medtem nadaljujejo tudi v regiji Harkov, kjer je ruska vojska po poročanju AFP zajela manjšo vas. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska prevzela nadzor nad vasjo Krakmalnoje in da nadaljuje uspešne vojaške operacije.

Pred začetkom vojne v Ukrajini februarja 2022 je v vasi živelo približno 45 ljudi, vas pa se nahaja nedaleč stran od pomembne železnice, nad katero želijo ruske sile prevzeti nadzor. Tiskovni predstavnik ukrajinskih kopenskih sil Volodimir Fitio je danes v intervjuju za ukrajinsko javno televizijo dejal, da zajetje vasi ni strateško pomembno, navaja AFP.

V zadnjih dneh so ukrajinske oblasti v regiji Harkov zaradi groženj ruskih napadov evakuirale skoraj 3000 ljudi, še poroča STA.