Po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo najmanj 9 ljudi, več kot 1000 jih je poškodovanih. V ruševinah in razbitinah pa je še ujetih več kot 120 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi potresa, ki je stresel območje malo pred 8. uro po lokalnem času (ob dveh po srednjeevropskem času), se je delno porušilo več stavb, pri čemer gasilci iz njih še vedno rešujejo ljudi. Na posnetkih, ki jih je predvajala lokalna televizija, je videti, kako so večnadstropne stavbe v Hualienu in drugod po potresu nagnjene. Zaradi zemeljskih plazov je zaprtih več cest na območju Hualiena, poroča STA.

Uvodni potresni cunek je bilo čutiti po celem otoku

Na Tajvanu, Japonskem in Filipinih so oblasti sprva izdale opozorilo pred valovi cunamija, vendar so ga okoli dve uri kasneje umaknile, saj da je nevarnosti minila, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Uvodni potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku, kasneje pa so sledili popotresni sunki, med njimi največji magnitude 6,5, ki so ga čutili tudi v prestolnici Taipei, kjer so začasno ustavili promet s podzemno železnico.

Najmočnejši potresi na Tajvanu v zadnjih 25 letih

Gre za najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih, je novinarjem povedal direktor Uprave za vreme in seizmologijo v Taipeju Wu Chien Fu. "Potres je bil blizu kopnega in plitek," je dodal.

Stroga regulacija potresne gradnje in osveščanje glede ravnanja v naravnih katastrofah sta preprečila najhujše na otoku, kjer se sicer pogosto tresejo tla, piše AFP.

Zadnji tako močan potres leta 1999 z magnitudo 7,6 je zahteval 2400 življenj, Wu pa je opozoril, da lahko v prihodnjih dneh pride do še več podobnih sunkov, kot je bil jutranji, še poročajo.