Turška nogometna zveza je zaustavila državno prvenstvo najvišje ravni, potem ko se je na ponedeljkovi tekmi prve lige med Ankaragücüjem in Rizesporjem zgodil nasilen napad na sodnika Halila Umuta Melerja. Ob tem je zveza že napovedala tudi najstrožje kazni in za nedoločen čas preložila tekme v vseh ligah, poroča spletni portal Siol.

“V sodelovanju z državo so proti odgovornim za ta nehumani napad uvedeni vsi kazenski postopki, ki si jih zaslužijo. Odgovorni klub, predsednik kluba, njegovi menedžerji in vsi krivci, ki so napadli Halila Umuta Melerja, bodo kaznovani najstrožje, kar je mogoče,” so sporočili iz turške zveze.

Glavnega sodnika napadlo več ljudi

V ponedeljek zvečer so se po omenjeni tekmi vrstile divje scene. Glavnega sodnika je obkrožilo več ljudi, ga napadlo, vključno s predsednikom Ankaragücüja Farukom Koco.

Rizespor je v sedmi minuti sodnikovega dodatka izenačil na 1:1. Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu so policisti že aretirali Koco in še dva osumljenca.

Po škandalu se je oglasil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. “Šport pomeni mir in bratstvo. Šport je nezdružljiv z nasiljem. Nikoli ne bomo dovolili nasilja v turškem športu,” je zapisal Erdogan na novičarski platformi X in nogometnemu sodniku zaželel hitro okrevanje.