Globalno

VIDEO: Orkan Idalia na Floridi za seboj pustil pravo razdejanje

Uredništvo , 31.08.23 ob 09:46

Orkan Idalia, ki je v sredo kot orkan 3 kategorije dosegel severozahod ameriške zvezne države Florida, je z obilnimi padavinami in vetrom s hitrostjo do 200 kilometrov na uro povzročil razdejanje in poplave v nizko ležečih krajih.

VIDEO: Orkan Idalia na Floridi za seboj pustil pravo razdejanje

Orkan Idalia, ki je v sredo kot orkan 3 kategorije dosegel severozahod ameriške zvezne države Florida, je z obilnimi padavinami in vetrom s hitrostjo do 200 kilometrov na uro povzročil razdejanje in poplave v nizko ležečih krajih v regiji Big Bend, preden je kot tropska nevihta dosegel Georgio. Sedaj se premika ob jugovzhodni obali ZDA.

Najmočnejši orkan v zadnjih 125 letih

Obseg škode na Floridi še ocenjujejo, a naj ne bi povzročil tako velikega uničenja, kot so pričakovali. To je najmočnejši orkan, ki je v zadnjih 125 letih prizadel omenjeno regijo ob Mehiškem zalivu, poroča ameriška televizija CNN. V sredo zvečer po lokalnem času je bilo brez elektrike na Floridi še vedno več kot 225.000 gospodinjstev, v zvezni državi Georgia pa 230.000. Na Floridi je v pripravljenosti 40.000 delavcev, ki bodo znova vzpostavili oskrbo z električno energijo, poroča britanski BBC.

V zvezno državo Georgia je orkan prišel kot tropska nevihta, a je še vedno prinesla močan veter s hitrostjo do 95 kilometrov na uro in potencialno življenjsko ogrožajoče vreme. V delih Georgie poročajo o poplavah, pričakujejo jih tudi v Južni in Severni Karolini, medtem ko se Idalia premika ob jugovzhodni obali ZDA. V Južni Karolini je med drugim že povzročila poplave v Charlestonu. Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo opozoril, da je kljub oslabitvi nevihta še vedno zelo nevarna.

Orkan trgal daljnovode in uničeval trgovine

V več okrožjih na Floridi je v sredo zvečer še vedno veljal ukaz za evakuacijo. Pristojni za izredne razmere na Floridi pa so povedali, da je med hudo prizadetimi kraji tudi Perry, zgodovinsko mesto s 7000 prebivalci jugovzhodno od Tallahasseeja. Orkan je v mestu trgal daljnovode in uničil trgovine v njegovem slikovitem središču, kjer je zagorelo več poslopij. Na enem od videoposnetkov je videti, kako se je med hudim nalivom in močnim vetrom prevrnila streha bencinske črpalke. Močno prizadeto je bilo tudi mesto Cedar Key.

Guverner Floride Ron DeSantis je v sredo sporočil, da smrtnih žrtev za zdaj niso potrdili, čeprav je policija pred tem sporočila, da sta v prometnih nesrečah med neurjem umrla dva človeka. Je pa poudaril, da je sedaj glavna naloga obnova.

STA