Ena izmed najbolj inovativnih butičnih vinskih kleti, Ribera del Duero, je ta vikend doživela nenavadno sabotažo, poročajo španski mediji. Neznanec, oblečen v dežni plašč, je v soboto zjutraj ob 3.30 vstopil skozi vrata kleti in odprl ventile treh nerjavečih jeklenih posod. Zaradi tega je prišlo do izgube 60.000 litrov vina, ki so pristali v kanalizaciji. Klet je varnostne posnetke, na katerih žal ni mogoče jasno videti obraza napadalca, že predala policiji. 

Zavarovalnica ne krije končne tržne vrednosti

Izgubljena vina so znamk Cepa 21, Malabrigo in Horcajo (najboljše v kleti). Po ocenah lastnika kleti bi vrednost vina na trgu dosegla 2,5 milijona evrov. Iztočena rdeča vina so bila zavarovana, vendar iz kleti opozarjajo, da zavarovalnica ne krije končne tržne vrednosti. José Moro je v izjavi za medije dejal, da domnevajo, kdo bi lahko bil storilec, vendar je poudaril, da ne želijo motiti policijske preiskave, zato bodo zaenkrat pazljivi. Po besedah Joséja Moroja je napadalec, ki ni odnesel nobenega dragocenega predmeta "vedel, kam se obrniti".

Klet je znana kot 'Zlata milja'

DO Ribera del Duero, ustanovljena leta 2000, je imela slavne delničarje, kot so nogometaši Ronaldo Nazario Da Lima, Manolo Sanchís, Emilio Butragueño in José Antonio García Calvo ali novinar Sergio Sauca, podjetnik Fernando Martín in igralec Imanol Arias.