Globalno

VIDEO: Našli vseh 10 trupel, Kremelj molči, sumi se širijo

Uredništvo , 24.08.23 ob 10:26

Se je Putin maščeval za izdajo? To kažejo dosedanji podatki o nesreči.

VIDEO: Našli vseh 10 trupel, Kremelj molči, sumi se širijo

Potem ko je Jevgenij Prigožin pred dvema mesecema sprožil ‘pohod na Moskvo’, so mnogi napovedovali, da se bo ruski predsednik za to maščeval. Se je to zgodilo zdaj? Ruske oblasti so po strmoglavljenju letala našle trupla vseh desetih potnikov in članov posadke ter uvedle preiskavo dogodka. Kremelj in Putin nesreče ne komentirata. Na splošno je sicer veliko ljudi prepričanih, da za padcem letala stoji Putin.

Dogajanje je bilo hitro, znakov težav ni bilo

Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki ponesrečenega letala, je potrdila zvezna agencija za zračni promet, ki je medtem že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer. Do nesreče je prišlo v regiji Tver, manj kot pol ure po vzletu, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Po poročanju ruskih državnih medijev je letalo zagorelo ob trku s tlemi, v zraku pa je bilo manj kot pol ure. Telegramov kanal Gray Zone, povezan z Wagnerjem, medtem trdi, da je letalo sestrelila ruska vojska. Zapisali so, da naj bi ruski heroij Jevgenij Viktorovič Prigožin umrl zaradi dejanja ruskih izdajalcev.

Seznam potnikov in članov posadke, kot ga je objavila Rosavijacija: Propustin Sergej, Makarjan Jevgenij, Totmin Aleksander, Čekalov Valerij, Utkin Dmitrij, Matušev Nikolaj, Prigožin Jevgenij.

Člani posadke: Levšin Aleksej – pilot, Karimov Rustam – kopilot in Raspopova Kristina – stevardesa.

Podatki Flightradar24 sicer kažejo, da zasebno letalo ni kazalo nobenih znakov težav, vse dokler ni nenadoma začelo padati, tako da je bilo dogajanje zelo hitro. Gre za letalo Embraer Legacy 600, ki ima sicer zelo dobro varnostno statistiko, v več kot 20 letih je bila zabeležena le ena nesreča, ki pa ni bila posledica mehanske okvare.

Putin je sicer v času, ko se je razširila novica o nesreči, govoril na prireditvi v Kursku ob 80. obletnici slavne bitke iz druge svetovne vojne.