Pri naših južnih sosedih sta izbruhnila dva vulkana. Zaradi eksplozivnega izbruha Etne, ki je v ozračje pognala večjo količino pepela, je italijanska krizna enota odredila delno zaprtje zračnega prostora nad Catanio. Krepi pa se tudi vulkanska dejavnost na otoku Stromboli, zato so tamkajšnje oblasti stopnjo ogroženosti z oranžne dvignile na rdečo.

Izbruhnila Etna in Strombolij

"Gibanje v zračnem prostoru nad Catanio je omejeno na pet prihodov letal na uro. Odhodi bodo medtem ustrezno vodeni," so sporočili iz podjetja Sac, ki upravlja mednarodno letališče Vincenzo Bellini. Potnike so pozvali, naj pred odhodom na letališče preverijo status svojega leta pri letalskih prevoznikih, kar poroča tudi 24ur.

Za delno zaporo zračnega prometa so se odločili, ker je Etna ob izbruhu v zrak pognala veliko količino vulkanskega pepela, ki zdaj dežuje nad Catanio in okoliškimi mesti. Iz Etne, ki je izbruhnila v začetku tedna, se ob tem stekajo tudi potoki lave. Civilna zaščita je zato za to območje stopnjo nevarnosti z zelene dvignila na rumeno. Nekoliko drugače pa je na Stromboliju, kjer so zaradi intenzivnih eksplozivnih izbruhov izdali rdeče opozorilo. "Za slednje smo se odločili zaradi poročil o dejavnosti vulkana in na podlagi ocene nevarnosti, ki so jo dali za to pristojni centri," so zapisali, saj se tam vulkanska dejavnost še naprej krepi.

Prebivalce na majhnem vulkanskem otoku severno od Sicilije so pozvali, naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti in civilne zaščite. Na Stromboliju sicer živi le nekaj sto ljudi, vendar številni turisti prihajajo na otok po morju s celinske Italije ali Sicilije. Lava in pepel se trenutno stekata v morje, so sporočili z Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo.

Etna je medtem eden najaktivnejših vulkanov na svetu, še posebej aktivna v bližini jugovzhodnega kraterja. Je tudi največji delujoči vulkan v Evropi, visok okoli 3300 metrov.