Francoski policisti danes nadaljujejo iskanje zapornika Mohameda Amre in kriminalcev, ki so zapornika v torek osvobodili v napadu na zaporniški kombi ter ubili dva pravosodna policista, so sporočile oblasti. Po besedah notranjega ministra Geralda Darmanina so v iskalno akcijo vložili veliko sredstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Veliko sredstev smo vložili v iskanje ne le osebe, ki je pobegnila, ampak tudi tolpe, ki jo je osvobodila v tako nizkotnih okoliščinah," je za francosko televizijo RTL povedal Darmanin. Pojasnil je, da so samo v departmaju Eure, kjer se je zgodil napad, mobilizirali skoraj 500 pripadnikov varnostnih organov, in da so doslej že dosegli precejšen napredek.

V napadu umrla dva policista, trije pa so bili hudo ranjeni

V napadu na zaporniški kombi na cesti v bližini mesta Rouen sta bila v torek ubita dva pravosodna policista, trije pa so bili huje ranjeni. Zapornik Amra, ki so ga prejšnji teden obsodili zaradi ropa, obtožen pa je tudi ugrabitve s smrtnim izidom, je pobegnil z napadalci.

Znan je kot La Mouche oziroma Muha, osumljen pa je tudi povezav z organiziranim kriminalom. Domnevno naj bi naročal umore, povezane s trgovino z drogami. V preteklosti je bil že večkrat obsojen zaradi nasilnih kaznivih dejanj, a nobeno od teh po navedbah tožilstva v Parizu ni bilo neposredno povezano s trgovino z drogami, navaja AFP.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bodo naredili vse, da najdejo odgovorne. "Brezkompromisni bomo," je zapisal na omrežju X. Podobno je sporočil pravosodni minister Eric Dupond-Moretti. Po njegovih besedah sta pokojna pravosodna policista prvi žrtvi ubiti med opravljanjem službe v Franciji od leta 1992.