Majhno zasebno letalo Beechcraft B200 Super King Air je danes okoli 8.30 po lokalnem času poletelo z letališča v Newcastlu proti Port Macquarieju, vendar je kmalu po vzletu pilot opazil težavo s pristajalnim podvozjem. Skoraj štiri ure je letalo nato krožilo nad mestom in se pripravljalo na zasilni pristanek brez koles. Pilot je nato presenetljivo izvedel uspešen zasilni pristanek na trebuhu, poroča 24ur.com.

Ob pričakovanju najslabšega scenarija so bili na letališču prisotni reševalci, policija in gasilci, medtem ko je dogajanje pritegnilo tudi radovedne gledalce, ki so spremljali let preko spletnih platform, kot je Flightradar24.

Predstavnik tamkajšnje policije Wayne Humphrey je pojasnil, da je pilot najprej poskušal rešiti težavo sam, vendar brez uspeha, zato je sprejel odločitev za zasilni pristanek.  Po besedah Humphreyja je nato letalo odvrglo gorivo, pilot pa je izvedel "pristanek iz učbenika".

Dva potnika in pilot so zasilni pristanek preživeli brez poškodb. Potnika, 60-letni moški in 65-letna ženska, sta po pristanku skočila v avto in se nemudoma odpeljala domov. Letališče v Newcastlu bo zaradi potrebnih popravil na stezi predvidoma zaprto naslednjih 24 ur.