Globalno

VIDEO: Francija v plamenih ob novih protestih

Uredništvo , 01.07.23 ob 09:22

V več mestih je prišlo do razbijanja izložb in plenjenja trgovin, protestniki so zažigali vozila in smetnjake.

VIDEO: Francija v plamenih ob novih protestih

V Franciji so se danes, že četrto noč zapored, nadaljevali neredi, ki so izbruhnili po smrti 17-letnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Protesti pa so bili po navedbah francoskih oblasti manj intenzivni kot prejšnje noči.

Razbijanje, plenjenje in zažiganje

Na terenu je bilo 45.000 pripadnikov varnostnih sil, kljub temu je v več mestih, med njimi v Marseillu, Lyonu in Grenoblu, prišlo do razbijanja izložb in plenjenja trgovin, protestniki so zažigali vozila in smetnjake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Marseillu je ponoči v eni od trgovin, kamor so vdrli protestniki, izbruhnil tudi požar. “Prizori plenjenja v Marseillu so nesprejemljivi,” je tvitnil župan mesta na jugu države Benoit Payan ter zaprosil za okrepitev varnostnih sil.

Avtobusi in tramvaji, ki so bili prejšnje noči tarča napadov, minilo noč po 21. uri niso vozili, prav tako je bila prepovedana prodaja pirotehničnih izdelkov ter vnetljivih tekočin.

Notranji minister Gerald Darmanin je ponoči obiskal kraj zahodno od Pariza in povedal, da so to noč protesti “precej manj intenzivni” kot prejšnje noči. Aretirali so 471 ljudi po vsej državi, največ v Marseillu in Lyonu.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M.. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Danes pogreb najstnika, čigar smrt je sprožila nasilne proteste

V pariškem predmestju Nanterre bo danes potekal pogreb 17-letnika, katerega smrt je sprožila večdnevne nasilne proteste po vsej državi. Francosko tožilstvo je v četrtek policista obtožilo uboja. Protesti in izgredi v več francoskih mestih pa so se kljub temu nadaljevali.

Mati ustreljenega najstnika je v petek v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki je ubil njenega sina, “videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje”.

STA