Švedska vojska je objavila grozljivi posnetek uhajanja plina.

vir: twitter

Na dan prihajajo vedno novejši posnetki poškodovanega plinovoda. Vedno več javnosti je prepričane, da gre za sabotažo.

Poškodovani vod severnega toka bo zagotovo povzročil ekološko katastrofo ogromnih razsežnosti in za zdaj sploh še ni mogoče govoriti o tem, koliko časa bo trajalo, da škodo popravijo.

Poziv k izvedbi stresnih testov

Evropska komisija je po incidentih na plinovodih Severni tok 1 in 2, iz katerih uhaja plin, države članice pozvala, naj izvedejo stresne teste vse kritične infrastrukture, je v sredo dejala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Pri tem se bo komisija usklajevala z državami članicami.

“Obrnili se bomo na vse države članice in izvedli stresne teste kritične infrastrukture,” je komisarka Johansson povedala v pogovoru za nemško televizijo ZDF, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Danes so na komisiji pojasnili, da so v stiku s članicami, da bi določili, kako bodo te teste izvedli, in tudi njihovo časovnico.

Kot je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Anitta Hipper, bodo v okviru teh testov preverili fizično odpornost kritične infrastrukture, tudi energetske. Testi bodo vključevali tudi grožnje, ki jih lahko izvede človek, kot so sabotaža, hibridne in teroristične grožnje.

Poteka tudi uradna preiskava

Na komisiji so poudarili, da obenem poteka preiskava vzrokov, zaradi katerih je prišlo do uhajanja plina na plinovodih Severni tok 1 in 2.

Evropska komisarka za notranje zadeve je sicer v sredo glede teh incidentov poudarila še, da to kaže, da je “treba še veliko storiti, da bi se zaščitili pred takšnimi napadi”.

Na plinovodih Severni tok v Baltskem morju je v ponedeljek na treh mestih prišlo do nepojasnjenega uhajanja plina. Seizmografske merilne postaje na Švedskem in Danskem so na območju plinovodnih cevi na globini med 80 in 100 metrov, zaznale dve ločeni eksploziji. Švedska obalna straža je danes sporočila, da so na plinovodih odkrili še četrto lokacijo uhajanja plina, poroča STA.

Plinovoda sta bila v minulih mesecih v središču geopolitičnih napetosti, saj je Rusija zmanjšala dobavo plina Evropi v odgovor na uvedene sankcije Zahoda po invaziji na Ukrajino.