Življenje slovaškega premierja Roberta Fica je še vedno ogroženo, je na večerni novinarski konferenci povedal notranji minister Matuš Šutaj Eštok in pojasnil, da operacija še poteka. Oblasti današnje streljanje na premierja obravnavajo kot poskus atentata, napadalec, ki naj bi ravnal s političnim motivom, je izstrelil pet nabojev.

Med novinarsko konferenco, ki je potekala pri bolnišnici v Banski Bystrici, kjer Fica operirajo, je obrambni minister Robert Kalinak dejal, da je šlo za politični napad. "To je povsem jasno in moramo se odzvati na to," je dejal minister, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade.

Šutaj Eštok je medtem javnosti prenesel sporočila zdravnikov, ki poudarjajo, da Fico še vedno ni zunaj smrtne nevarnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah novinarjev, ki so bili na prizorišču, je bilo izstreljenih več strelov, medtem ko se je populistični premier pogovarjal s privrženci. Fico je bil hudo ranjen po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova. Osumljenca za streljanje so nemudoma prijeli, Fica pa so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

V napetem političnem ozračju je policija pozvala medije, naj onemogočijo komentiranje pod članki, povezanimi s streljanjem na premierja, javnost pa, da se vzdrži grozilnih in sovražnih komentarjev. Dogodek, ki je odmeval po celem svetu, so obsodili tako domači kot tuji politiki, vključno s slovenskim državnim vrhom.

Območje so evakuirali

Podpredsednik slovaškega parlamenta Luboš Blaha je po poročanju agencije Tasr potrdil, da je bil premier Fico ustreljen in ranjen. Ranjenega Fica so prepeljali v bolnišnico, njegovo stanje naj bi bilo po poročanju tujih medijev resno. Zaradi incidenta so prekinili tudi sejo slovaškega parlamenta.

Območje pred kulturnim domom v Handlovi kakih 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave, kjer je potekalo srečanje vlade, so po incidentu evakuirali.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je napad ostro obsodila ter ga označila za okrutnega in neusmiljenega. "Šokirana sem. Robertu Ficu želim veliko moči, da bi si v tem kritičnem trenutku opomogel od napada," je zapisala na družbenem omrežju X.

Razpustitev RTVS

Fico, ki je bil slovaški premier že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. V prvih mesecih na čelu vlade v Bratislavi je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

O predlogu za razpustitev RTVS, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem, je ravno danes razpravljal slovaški parlament.