Globalno

Velikanski požar uničil celo mesto, razen ene hiše: Kaj je njena skrivnost?

Uredništvo , 20.08.23 ob 16:55

Slike po uničujočem požaru izgledajo čisto nerealno.

Velikanski požar uničil celo mesto, razen ene hiše: Kaj je njena skrivnost?

Velikanski požar je uničil mesto Lahaina s skoraj 13.000 prebivalci. Uničujoč požar na havajskem otoku Maui je terjal več kot 100 smrtnih žrtev, toliko jih še tudi iščejo. Vendar se je med požganimi drevesi in pogorišči znašel pravi čudež – sredi pepela je obstala hiša z rdečo streho v na videz neokrnjenem stanju. Kako se je lahko to zgodilo?

Lastnik se še vedno sprašuje, zakaj je bilo njegovi hiši prizaneseno

Strokovnjaki se strinjajo, da je moralo biti ob tem veliko sreče. Najpogostejša teorija med njimi je, da jo je rešil ugoden veter, in sicer zračni vrtinec, ki je ogenj odvračal od stavbe. Takšen veter sicer običajno poskrbi za to, da se ogenj še hitreje širi in otežuje delo gasilcem.

Strokovnjaki se strinjajo tudi, da je moral imeti kaj pri tem še način gradnje. Sklepajo, da je bila to edina stavba daleč naokoli, ki je bila zgrajena iz opeke, tiste, od katerih ni ostalo nič, pa iz cenejših in manj obstojnih materialov.

Videti je, kot da je bila narejena s Photoshopom,” je lastnik Trip Millikin dejal o hiši, ki stoji v takšnem kontrastu z okoliškimi ruševinami, da so slike njegovega doma v zadnjih dneh postale viralne. Ko je ugotovil, da je njegov dom skoraj povsem nepoškodovan, je bil šokiran in najprej ga je prevzel občutek krivde. Še vedno se sprašuje, zakaj je bilo njegovi hiši nekako prizaneseno.

V Lahaini je ogenj uničil več kot 2700 objektov, gmotna škoda pa je ocenjena na 5,6 milijarde dolarjev.