Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson je danes poročal o močnem padcu prihodkov v prvem četrtletju, kar kaže na šibkejše povpraševanje v Aziji in Severni Ameriki.

Ericssonov čisti dobiček je bil v obdobju od januarja do marca za 15 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani in je zdrsnil na 53,33 milijarde švedskih kron (4,61 milijarde evrov), poroča hrvaški Index. 

Slaba uspešnost v Aziji in Severni Ameriki

V diviziji ključne omrežne opreme se je zmanjšal za 19 odstotkov, kar je posledica zmanjšanih naložb telekomunikacijskih podjetij. Leta 2023 je potonil za 11 odstotkov, s polovico manjšim rezultatom v Severni Ameriki.

Čisti dobiček je v začetku leta najmočneje upadel v jugovzhodni Aziji, Oceaniji in Indiji, in sicer za 38 odstotkov. Občuten upad je podjetje zabeležilo tudi v Severni Ameriki, in sicer za 18 odstotkov.

Čisti dobiček je v prvem četrtletju poskočil za 66 odstotkov, na 2,6 milijarde švedskih kron. Družba navaja, da je v prvem četrtletju zabeležila enkratni prihodek v višini 1,9 milijarde kron, pri čemer opozarja na rešitev pravnega spora.

Ob izločitvi stroškov prestrukturiranja se je dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) povečal za sedem odstotkov, na 4,3 milijarde kron. Letos Ericsson pričakuje stroške prestrukturiranja v razponu od 3 do 4 milijarde SEK.

Val odpuščanj

Januarja je finančni direktor Carl Mellander napovedal, da bo znižal stroške tudi letos in dodal, da bi ukrepi lahko vključevali odpuščanja. Konec marca so napovedali, da bodo na domačem Švedskem odpustili okoli 1200 zaposlenih.

Pred približno letom dni je švedsko podjetje napovedalo, da bo po vsem svetu odpustilo približno 8.500 ljudi, vključno s približno 1.400 v svoji domovini na Švedskem. Po podatkih iz poročila o poslovnih rezultatih v letu 2023 so zmanjšali število zaposlenih za 5500, od tega približno 500 na Švedskem.

Dobavitelji telekomunikacijske opreme pričakujejo zahtevno leto zaradi počasne prodaje v Severni Ameriki in morebitne počasnejše rasti v Indiji. Ericsson pričakuje nadaljnji padec trga omrežij RAN 5G, vsaj do konca leta, saj kupci ostajajo previdni pri naložbah. Poudarjajo tudi nadaljnjo "normalizacijo" kapitalske porabe v Indiji.

Če se bodo trenutni trendi nadaljevali, švedsko podjetje pričakuje stabilizacijo prihodkov v drugi polovici leta, zahvaljujoč novim pogodbam in stabilizaciji zalog strank v Severni Ameriki, še poroča Index.