Trgovska veriga in direktor nabave na Hrvaškem sta bila spoznana za kriva in kaznovana zaradi zavajanja kupcev z lažnimi akcijskimi cenami. V enem primeru so ugotovili, da je hrvaška trgovina Plodine kupce zavajala, da je izdelek znižan za 36 odstotkov, v resnici je šlo zgolj za 15-odstotno znižanje. V drugem primeru so izdelek prodajali po 43-odstotni znižani ceni, čeprav je bil v prodaji po redni ceni.

Navajali, da gre za akcijo in prodajali po redni ceni

Inšpektorji so v hipermarketu Plodina v Zagrebu in na spletni strani družbe pred nekaj meseci ugotovili, da je trgovska veriga "uporabljala nepoštene ali zavajajoče poslovne prakse, prepovedane z določbami zakona o varstvu potrošnikov", poroča portal Danica.hr.

Gre za napačno informacijo ob oglaševanju ugodnosti glede na ceno sira gauda. Prikazano je bilo, da je znižan za 36 odstotkov in je njegova cena 5,49 evra, prej pa je bila 8,69 evra. V resnici pa je redna cena sira znašala 6,49 evra, kar pomeni, da je bila cena le 15 odstotkov nižja, so ugotovili inšpektorji. 

Podobno so zaznali tudi pri rižu Scotti, za katerega je pisalo, da je znižan za 42 odstotkov, nova cena je 2,29 evra, prej pa je bila 3,98 evra. V resnici je bila redna cena 2,29 evra, kar pomeni, da popusta sploh ni bilo.

V podjetju Plodine so se na sodišču branili, da so kataloge natisnili približno 10 dni pred njihovo prijavo, v vmesnem času pa je začel veljati sklep vlade o omejitvi cen izdelkov. Zato naj bi bile redne cene za omenjene izdelke na ravni tistih pred uvedbo ukrepov omejevanja cen. Sodnica je njihov zagovor zavrnila in verjela izjavi državnega inšpektorja, ki je bil v supermarketu, in poslovodkinje.

Za obtoženca sodišče ni našlo olajševalnih okoliščin, kot oteževalno okoliščino pa je upoštevalo obtoženčevo nagnjenost k protipravnim oblikam ravnanja, kar se kaže v dejstvu, da je bil v preteklosti že večkrat pravnomočno obsojen,” je ob izreku sodbe poudarila sodnica.

Podjetje Plodine in njen direktor morata plačati vsak po 1.330 evrov denarne kazni, poravnati pa morata tudi sodne stroške v višini 133 evrov. Sodba ni pravnomočna in nanjo se lahko pritožijo, še poroča Danica.hr.