Reševalci se na Japonskem trudijo doseči več sto ljudi, ki tri dni po silovitem potresu, ki je po zadnjih podatkih terjal najmanj 78 življenj, še vedno ostajajo odrezani od sveta. Nadaljuje se tudi iskanje preživelih, oblasti pa število pogrešanih ocenjujejo na več kot 50.

Zaradi plazov in blokiranih cest v osrednjem delu Japonske, ki ga je v ponedeljek prizadel potres z močjo 7,5, še vedno ni dostopa do več kot deset krajev. Gre za območje najhuje prizadetega polotoka Noto, kjer denimo v mestu Ooya na pomoč v poslopju šole čaka okrog 300 ljudi.

Tisoče vojakov, gasilcev in policistov med ruševinami porušenih stanovanjskih hiš in drugih poslopij medtem še naprej išče preživele. Med drugim se bojijo, da bi bilo lahko še veliko ljudi pod ruševinami v obalnem mestu Wajima.

Gre sicer za bitko s časom, saj po potresu pri iskanju preživelih za kritične velja prvih 72 ur. Premier Fumio Kishida je pozval k intenzivnim prizadevanjem, da bi rešili toliko življenj, kot je mogoče.

Oblasti so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi objavile seznam še najmanj 51 ljudi, ki jih po potresu pogrešajo oz. zanje ne vedo, kje se nahajajo.

V potresu v ponedeljek je glede na zadnje podatke umrlo 78 ljudi, še najmanj 330 je bilo poškodovanih. Okrog 29.000 gospodinjstev v prefekturi Ishikawa ob obali Japonskega morja ostaja brez elektrike, več kot 110.000 domov na območju pa nima vode.

STA