Globalno

Več mrtvih v ruskem raketnem napadu v Odesi

Uredništvo , 14.06.23 ob 07:48

Zgodovinsko središče Odese je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Več mrtvih v ruskem raketnem napadu v Odesi

V ruskem raketnem napadu na črnomorsko pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine so bili po podatkih ukrajinskih lokalnih oblasti danes ubiti najmanj trije ljudje, 13 pa jih je bilo ranjenih.

Tiskovni predstavnik vojaške administracije v Odesi Sergij Bratčuk je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu sporočil, da je Rusija štiri manevrirne rakete tipa kalibr izstrelila z ladje v Črnem morju. Dve je uničila ukrajinska protiletalska obramba.

Uničenih tisoč kvadratnih prostorov

Ena raketa je zadela skladišče maloprodajne verige in ubila tri zaposlene, sedem pa ranila. Obstaja pa tudi možnost, da so nekateri še pod ruševinami, je dodal. V eksploziji je bilo po njegovih besedah uničenih tisoč kvadratnih metrov skladiščnih prostorov, izbruhnil je tudi požar.

Šest ljudi pa je bilo ranjenih v drugem delu Odese, kjer so bili poškodovani poslovni center, trgovine in stanovanjski kompleks.

Zgodovinsko središče Odese je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Od začetka ruske invazije na Ukrajine so ga ruske sile že večkrat obstreljevale.

Napad se je zgodil dan po tem, ko so ruske sile z raketami napadle rojstni kraj ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Krivi Rog v osrednji Ukrajini in ubile najmanj enajst ljudi.

Rusija je sicer zadnje tedne okrepila nočne napade na glavna ukrajinska mesta, medtem ko je Kijev začel dolgo pričakovano protiofenzivo.

STA